Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Utställningen Miffosalongen börjar redan på gatan. Foto: Marcus Malinda Lindmark.
  • Artiklar
”Jag behövde en frizon från all skit som försiggår i världen. Ett ställe där man kan skratta och vara glad och slippa alla problem ett tag och bara måla för stunden.” Max Gustafson är initiativtagare till Miffosalongen i Borås, en utställning där serieteckningar samsas med graffitikonst. Bild & Bubblas reporter var med på vernissagen.

Max Gustafson framför ett av de serieinspirerade konstverken på Miffosalongen 2020. Foto: Max Gustafson.

Det är en kylig fredagskväll den 28 februari, då en målning på en graffitivägg visar vägen till serietecknaren och konstnären Max Gustafsons nya initiativ Miffosalongen som öppnar upp för allmänheten på Magasingatan 10 i Borås. Det visar sig vara en färgglad utställning där hela väggar är täckta av en blandning av seriefigurer och graffitikonst i kombination med tavlor, uppiggande bakgrundsmusik och ett undangömt rum med konstverk i självlysande färg. Denna första vernissagekväll bjuds det dessutom på olika drycker och tilltugg.

Ett rum på Miffosalongen är målat med sjävlysande färg. Här en detalj. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Miffofestivalen startskottet för Miffosalongen

Serieinspirerad väggdetalj av Vide Gustafson. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

”Idén till utställningen kom i samband med en resa till Uppsala”, berättar Gustafson. Men vi ska återkomma till den resan, för egentligen behöver vi backa bandet ytterligare några steg.

”Det började med att jag var i 23-årsåldern och att vi ritade roliga figurer i Paint och bara garvade ihjäl oss. Men vi ville vidareutveckla det till en slags konstform, en Miffofestival. Vi gjorde flyers och tryckte tröjor, året var 2001”.

Det hela utmynnade i en festival vid hamnområdet i Göteborg.

”Vi tog el från ett företag som drev våra lampor och spelade utspejsad musik. Galet var det. Sen gjorde vi det en gång till år 2002, men då blev det tre gånger så stort!”.

Första gången var det kanske 20–30 personer som kom, men den andra gången var det närmare 100 personer. ”Vi hade till och med ett rapband som klädde ut sig och bara körde”, avslutar han.

Möte i Uppsala blev till utställning i Borås

Välkommen till Miffosalongen! Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Sedan gick folket åt olika håll, vilket för oss tillbaka till den där resan till Uppsala, där Gustafson träffade på en gammal kompis, Daniel Dahlström, som var med på den tiden Miffofestivalen anordnades.

”Jag hade inte träffat Daniel på väldigt länge när vi sågs på en undergroundkonsert i Uppsala och blev lite nostalgiska”, berättar Gustafson.

På vägen hem började han fundera på om det gick att fixa en lokal där man kunde ordna en utställning.

”Vi kollade på var sitt håll och det kunde lika gärna blivit i Uppsala, men nu hann jag först”, berättar Gustafson.

Runt nyårsafton 2019 satte arbetet med utställningen igång, och inleddes med att Gustafsons barn Elsa och Vide fick måla på en av väggarna.

Rummet med självlysande färg var en idé som Gustafson fick då han började tänka på att han skulle vilja ha ett rum med futuristisk konst, inspirerad av elektronisk musik.

På Miffosalongen finns ett rum med självlysande konstverk. Här ett handavtryck. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Naken punkrockare gav ny inspiration

En annan konstnär som bidragit till utställningen, och som är på plats denna kväll, är graffitimålaren Johan Johansson, vars konstverk är inspirerat av den amerikanska punkrockaren GG Allin.

”Han var den värsta människa som någonsin stått på en scen.”, säger Johansson. ”Han uppträdde ofta naken på scen, och hade inga problem med att skita och spy och kasta biljardbollar omkring sig.”

Johan berättar att han ville måla ett miffo, men tyckte själv inte att han var lika skicklig som Max Gustafson och Daniel Dahlström, därför fick det bli en misfit istället.

Johan Johansson bredvid sin målning av GG Allin på Miffosalongen 2020. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Miffosalongen en konstnärlig frizon

”Hela utställningen är egentligen ett komplement till mina satirserieteckningar”, avslutar Gustafson. ”Jag hade nyligen haft en stor utställning i Helsingborg på Dunkers kulturhus och kände att jag behövde en frizon från all skit som försiggår i världen. Ett ställe där man kan skratta och vara glad och slippa alla problem ett tag och bara måla för stunden.”

Och det är väl kanske så man ska se på Miffosalongen, en konstnärlig frizon som blandar olika konstnärliga stilar, och där både seriefigurer och andra konststilar får plats att rymmas. För den som vill ta del av detta håller utställningen öppet mars månad ut. Besökstider hittar du här.

På utställningen kan man även köpa affischer gjorda av de medverkande. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Medverkande konstnärer: Max Gustafson, Daniel Dahlström, Minna Svensson, Johan Johansson, Christian Naumanen, Jan Kustfält, Jonathan Sendborn Pohlin, Elsa Gustafson, Vide Gustafson, Luke ”Dudes” Eargoggle, Adam ”Appear37” Algotsson.