Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Asterix-tecknaren Uderzo har avlidit vid en ålder av 92 år. Utöver Asterix tecknade han även Oumpa-Pa och jaktfalkarna.

Albert Uderzo föddes i Frankrike den 25 april 1927, men hade italienskt påbrå. I tjugoårsåldern blev han först publicerad med egna serier, men han gjorde även avsnitt för den franska licensproduktionen av den amerikanska superhjälteserien Captain Marvel Jr.

De stora framgångarna kom på 1950-talet, då han slog sig ihop med manusförfattarna Charlier och Goscinny. Tillsammans med Charlier gjorde Uderzo flygarserien Jaktfalkarna 1959–67. Goscinny blev Uderzos verkliga parhäst: tillsammans gjorde de den komiska indianserien Oumpa-Pa 1958–62 innan de 1959 skapade den numera klassiska Asterix, en serie om en liten by i Frankrike som står emot den romerska erövringen med hjälp av en trolldryck. Tillsammans gjorde de 24 album innan Goscinny gick bort 1977. Därefter tog Uderzo över även manusbiten och gjorde tio album på egen hand innan han gick i pension och lämnade över serien till Didier och Conrad någon gång runt 2009.

Uderzo dog den 24 mars i sviterna av en hjärtattack, bara någon månad innan han skulle ha fyllt 93 år.

Bild & Bubbla har genom åren publicerat ett tiotal artiklar och ett tjugotal recensioner om Uderzo och Goscinnys skapelser. Förhoppningsvis kan vi digitalisera några av dem inom kort. Under tiden rekommenderar vi följande nekrologer: