Generic filters
Exact matches only

Fakta

Katten Nils åker till månen Katten Nils åker till månen
Av: Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson
Omfång: 76 sidor
Format: 240 x 170 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
ISBN: 9789129715620
Övrigt: Fjärde albumet med Katten Nils.

Katten Nils åker till månen

Böcker 385 000 kilometer kattlöpning i fjärde albumet med katten Nils.

Katten Nils var från början Johanna Kristianssons helt egna figur. Hon skapade serien som ett tävlingsbidrag till barnseriefestivalen I Seriernas Värld (ISV). När hon träffade Joakim Gunnarsson på Seriestudion bestämde de sig för att börja samarbeta och göra något av Katten Nils. Tillsammans gjorde de ett antal sidor som de skickade runt. Hos Kamratposten fick de napp 2007. The rest is history.

Utdrag ur Katten Nils åker till månen. © Kristansson & Gunnarsson.

Oftast rör det sig om kortare humorserier på en eller ett par sidor. Ibland tillåts dock Nils och hans kattgäng breda ut sig i ett helt albumäventyr. Den här gången upptas ungefär halva albumet av månäventyret, medan resten består av kortare serier.

Man kan fråga sig lite varför katterna åker till månen. Först tror man att det har att göra med året 2019, att det är månlandningsjubileum. Men tydligen åkte Nils till månen redan i den gamla ISV-serien. Sannolikt är detta en albumbearbetning av den serien. På månen träffar jordkatterna på underliga månkatter med många ögon och magiska ädelstenar. Kanske finns det en ledtråd hos Karl Johnsson? Han hämtade sina månkatter i Mara från Ulthar från H.P. Lovecrafts Sökandet efter det drömda Kadath.

Kanske har även Sardine de l’espace (av Guibert och Sfar) funnits med som inspiration, framför allt när det gäller de surrealistiska maskinerna? Teckningsmässigt och även storymässigt liknar detta nog allra mest Pellefant (av olika skapare). Det är ett spännande äventyr med en positiv grundsyn. Man ska vara vänner och fisk innehåller nyttiga aminosyror.