Generic filters
Exact matches only

Fakta

Det grymma svärdet #34 – Småstadsliv Det grymma svärdet #34 – Småstadsliv
Av: Olika skapare
Omfång: 58 sidor
Format: A5
Utgivare: Lystring
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Antologier
Kontakt: Uppgift saknas

Det grymma svärdet nr 34: Småstadsliv

Fanzin

Få med intresse för fanzin lär ha missat Det Grymma Svärdet, boktidskriften som startades av Pontus Lundkvist 2007 och som nu har nått fram till sitt 34:e nummer. Det Grymma Svärdet har, så länge jag kan minnas, utgjort ett optimalt mellanting mellan förlagsutgiven antologi (vilket det i och för sig är i viss mån, med mikroförlaget Lystring som officiell utgivare) och fanzin med skön DIY-anda. Det sistnämnda gäller extra mycket den här gången, då man överraskande nog gått över från bokform i B5 till klassiskt fanzinformat i A5, med helt svartvitt tryck på billigt papper. Formatet skadar i och för sig inte läsupplevelsen nämnvärt, men det är med viss lättnad jag läser i ingressen att det bara är vart tredje nummer som har denna mer sparsmakade skrud.

Med Ane V. som gästredaktör utgörs Småstadsliv sitt tema troget av en mustig samling serier och texter med Sveriges mindre kända orter/städer som skådeplats. Alla tecknare är för mig gamla bekantskaper, med undantag för Andres N. Kvammen, som med sin trevande men hjärtliga krönika över sin morfar ännu tycks pröva sina vingar som serieskapare.

Serien som utgör fanzinets tveklösa höjdpunkt är Lokalradio av Hanna Petersson (som väl aldrig släppt ifrån sig annat än starka alster). Här möter vi invånare i olika åldrar och livssituationer i den skånska bygden Söderslätt, som alla lyssnar på och på olika sätt engageras av den lågmälda, välbekanta lokalradion. Ett upplägg som i fel händer hade kunnat framstå som trivialt, med som genom Peterssons säkra penna växer fram till något mycket finstämt och livsbejakande.

Mera radiolyssning blir det i Steve Nybergs stiliga men stumma alster utan namn. Desto mer talande är serien som sparats till sist, Ylva Oknelids Etown. ”Småstadsqueers i alla länder – förenen eder!” Budskapet ifråga hade knappast kunnat förmedlas mer poetiskt eller drömskt vackert, varav båda delar sedan länge är Oknelids signum. Det är alltid ett nöje att få kika in i hennes universum – även när det begränsar sig till en småstad.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 223 (2/2020). Texten återges med skribentens tillåtelse.