Generic filters
Exact matches only

Fakta

Det grymma svärdet nr 35 Det grymma svärdet nr 35
Av: Fredrik Jonsson (redaktör), Aisha Franz, Joanna Hellgren, Henrik Bromander, Grace Wilson, Magdalena Nordin, Marlene Krause, Lars Nilsson, Katia Zolotova, Moa Romanova, Simon Hanselmann
Omfång: 200 sidor
Format: 172 x 245 mm, hårda pärmar (halvklotband)
Färg/svartvitt: färg/svartvitt/tvåfärg
Utgivare: Lystring
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Avantgarde
ISBN: 978-91-985857-3-5

Det grymma svärdet nr 35

Böcker En eklektisk samling med mycket svärta, men som också bjuder på en del skratt.

Det grymma svärdet är en kulturtidskrift från Lystring förlag som kommit ut sedan 2007 och innehåller serier, illustrationer, korta prosastycken, intervjuer med mera. Nya numret, 35, är en snyggt formgiven inbunden bok med tygrygg på 200 sidor. Jag har inte läst Det grymma svärdet tidigare men känner till och har läst en del av serietecknarna som är med, och eftersom Bild & Bubbla är ett forum för tecknade serier är det just serierna jag fokuserar på. Bland annat har den hyllade och väldigt produktive Simon Hanselmann med två bidrag. Hanselmann skildrar i sina serier ett gäng vänner vars alkohol- och drogfyllda leverne gör att de tappat all värdighet och utsätter sig för alla möjliga förnedrande situationer och perversioner. Det är tungt och dystert men lättas upp dels av att det skildras med viss humor men även av att figurerna delvis är tecknade i fabelform.

Joanna Hellgren har med den längsta serien. En deppig historia som utspelar sig i ett mörkt och vintrigt Stockholm, där vi får följa en tjej som bor i en förort till Stockholm. Hon vantrivs på sitt jobb på ett callcenter, och kämpar med sitt dåliga självförtroende och sin självbild. Det finns även med en kort serie av Moa Romanova och några helsidesillustrationer av Klara Wiksten. Det är de serieskapare jag känner till sen tidigare. I övrigt är alla andra tecknare och berättare nya bekantskaper för mig.

En dansk tecknare vid namn Rikke Villadsen bidrar med en kort skräckserie, Katia Zolotova, Grace Wilson, Tommi Parrish och Marlene Krause har med vad man i någon mening kan beskriva som socialrealistiska serier och Peter Larsson en absurdistisk historia. Men den jag tycker sticker ut, både berättarmässigt och teckningsmässigt, är en kul liten serie av tyskan Aisha Franz. Hon har tydligen gett ut ett par böcker på Drawn & Quarterly, men jag hade aldrig hört talas om henne tidigare. Serien handlar om en kille som kommer till ett vad jag uppfattar som ett superhippt dotcom-företag för att skriva på ett kontrakt, men saker och ting går inte alls som han förväntat sig. Tillsynes enkelt tecknad, men som vi alla vet är ofta det enkla rätt svårt, och jag imponeras alltid av tecknare som med små medel kan förmedla mycket i sina serierutor.

Det grymma svärdet 35 är en intressant och udda antologi, och den får mig väldigt nyfiken på alla tidigare nummer som kommit ut. Så det blir till att leta på Tradera nu.