Generic filters
Exact matches only

Fakta

Jagten på tidsfuglen – Den samlede udgave Jagten på tidsfuglen – Den samlede udgave
Av: Författare: Le Tendre
Tecknare: Loisel
Översättare: Helen Bahnson, Inge Då, Anne Vibeke Mortensen
Omfång: 238 sidor
Format: 320 x 240 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Faraos Cigarer
Utgivningsår: 2020
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 9788793766273

Jagten på tidsfuglen – Den samlede udgave

Böcker Riddarfantasy på främmande planet i ny dansk samlingsutgåva.

Riddarfantasyberättelser har vi haft åtminstone sedan medeltiden. Vi har fått läsa och lyssna på mängder av ballader, epos, sagor och romaner under åren. Eufemiavisorna hade till exempel vi här i Sverige. Senare kom Don Quijote av Cervantes och ytterligare senare kom Scotts Ivanhoe. Egentligen har det väl aldrig hänt på riktigt att en ädel riddare och hans ädle väpnare ridit runt på måfå i en skog och letat efter äventyr. Lika lite som att amerikanska cowboys någonsin gjorde det. Det är bara romantiska försköningar av extremt krassa verkligheter.

Den viktigaste riddaren i seriernas värld är Prins Valiant, skapad av Hal Foster 1937. Andra inrutade riddare är Riddar Eldhjärta och Johan. Det är en underlig genre. Ofta finns det någon sorts historisk kärna i riddarberättelsen, men det är också fullt av mytologiska väsen och övernaturligheter där. Drakar, häxor och smurfer.

Jagten på tidsfuglen är en riddarfantasy som utspelar sig på en planet som heter Akbar. Först ledde detta underliga ortnamn, ”Akbar”, mig vilse. Jag trodde att jag hörde ett höglitterärt eko från Jorge Luis Borges. Men det var ju ”Uqbar” Borges hade! Annars tangerar faktiskt Le Tendre många av Borges favoritteman, såsom odödlighet, tidsparadoxer, liv skapat ur drömmar, labyrinter och ruiner. Jag störde mig på att jag fick släppa denna lovande tolkningstråd. Jag gick omkring och muttrade och gjorde andra saker i flera dagar. Plötsligt, en dag när jag sitter och bläddrar lite planlöst i en historisk atlas, upptäcker jag vad Akbar är. Jag läser att det var namnet en mogulhärskare i Indien på 1500-talet. Nu blev det intressant igen! Betyder detta namn någonting? Eller har Le Tendre också bara råkat snubbla över ordet i någon gammal atlas eller encyklopedi? Fantasivärlden i albumserien känns förstås inte särskilt indisk. Å andra sidan är jag ingen expert på Indiens historia för femhundra år sedan … Kanske var det annorlunda under mogulerna? Kanske var detta en punkt i tiden där riddarfantasyäventyr faktiskt hände på riktigt?

Förresten bör man kanske även fråga sig om inte denna albumserie även delvis kan betraktas som någon sorts science fiction? Äventyren utspelar sig ju på en utomjordisk planet. Vissa av figurerna är vanliga människor, medan andra ser ut som om de har rymt från seriesidor tecknade av någon av SF-mästarna Moebius eller Druillet. Loisel är en fantastisk tecknare. Han tecknade även en personlig version av Peter Pan. Även när han tecknar ganska allvarliga historier är det fullt av roligt tecknade figurer i som smyger omkring i skuggorna i serierutorna. En liten varelse i Jagten på tidsfuglen ser ut som en liten Marsupilami.

De fyra album som ingår i denna samlingsvolym har tidigare utgivits på svenska. Vissa figurer har andra namn på danska. De fyra albumen som ingår är: Ramors konkylie, De glemtes tempel, Rigaen och Redens vogter.

Själva historien, sökandet efter tidsfågeln, är lite som historien i Sagan om ringen. Det är ett pompöst och viktigt uppdrag som måste utföras för att världen ska räddas. Liksom i fallet med ringen är det alla äventyren hjältekollektivet råkar ut för på vägen och alla underliga figurer de stöter på som gör verket värt att läsa.

Eller hur var det poeten fick till det? ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.”