Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Rolf Gohs 2009. Foto: Rolf Lindby.
  • Nyheter
Rolf Gohs, tecknaren bakom Mystiska 2:an och otaliga Fantomen-omslag, har gått ur tiden. Han blev 86 år gammal.

Rolf Ernst Gohs föddes 1933 i Tallinn, Estland, men kom till Sverige 1946. Som 17-åring fick han jobb på Press & Publicity som ateljétecknare och gjorde förutom en del serieomslag även serien Kilroy efter att den ursprunglige serieskaparen slutat. Hans egna serie Mystiska 2:an om pojkarna Stefan och Sacho fick premiär 1970 och har sedan dess publicerats som följetong i egen tidning, andras tidningar samt i albumform. Gohs slutade i stort sett att teckna serier efter uppståndelsen kring serien Fågelön i vuxenserietidningen Comet i mitten på 1980-talet, där en pojke kysser en man. Till slut lyckades han dock slutföra en serie om barnkorstågen kallad Dom oskyldiga. Mest känd för den stora massan är han kanske för sina mer än 900(!) Fantomen-omslag.

En längre artikel om Rolf Gohs kommer i Bild & Bubbla nr 4/2020. Gohs var också föremål för en artikel av Simon Bülow i Svensk seriehistoria – andra boken från Svenskt Seriearkiv.

Länkar: