Generic filters
Exact matches only

Fakta

Yoko Tsuno 5: Dunkla mysterier Yoko Tsuno 5: Dunkla mysterier
Av: Av: Roger Leloup
Översättare: Björn Wahlberg
Omfång: 176 sidor
Format: 215 x 300 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Äventyr
ISBN: 9789188897145

Yoko Tsuno 5: Dunkla mysterier

Böcker Jan Hoff läser tre klassiska jordäventyr med Yoko Tsuno.

En dag år 1950 råkade Roger Leloup befinna sig på sina föräldrars frisersalong och hörde en kund nämna att han behövde en assistent som kunde färglägga en tecknad serie. Kunden var Jacques Martin – serien Alix tecknare – och blott sjutton år gammal kom Roger Leloup att kastas in i äventyret Serier.

Han slet länge med Martins antika tempel, som han tyckte var bedrövligt tråkiga. Han jobbade senare tillsammans med Bob de Moor på den omtecknade versionen av Tintin-albumet Den svarta ön samt med flygmaskinerna i Plan 714 till Sydney. Längre fram på sextiotalet lämnade Leloup Lombard och Tintin och gick över till det konkurrerande förlaget Dupuis och deras flaggskepp Spirou. Där gjorde han lite av varje, bland annat några sidor av Smurferna. Till slut fick han chansen att utveckla en helt egen serie. 1970 skapade han Yoko Tsuno, en serie om en tuff japansk tjej som stundtals är pilot och stundtals fixar med elektronik. Ibland är Yoko ute i världsrymden i renodlade science fiction-historier, andra gånger är hon nere på jorden i ganska jordnära äventyr.

Från början var serien tänkt att ha tre huvudpersoner: Yoko, Vic och Pol. Men ganska snart tog Yoko över helt. De andra fick bli bifigurer. Pol har i denna översättning fått heta Paul. Det är det nederländska namnet på figuren. Oklart varför det franska namnet inte dög. Eller det tyska: Knut Knolle.

Det finns många paralleller mellan Yoko Tsuno och Roger Leloup, bland annat har båda adoptivdöttrar. Yoko en från Kina, Roger en från Korea. Kanske är Leloup en skapare som lever sig in i sina serievärldar i hög grad? Till hösten kommer Leloup att fylla 87, men han arbetar oförtrutet vidare med sina seriealbum.

I denna volym, Dunkla mysterier, har tre äventyr av den sistnämnda sorten samlats: Vindens dotter (1979), Spöket och villebrådet (1982) samt Rhenguldet (1993). Dessa volymer är inte ordnade kronologiskt utan tematiskt. Samtliga äventyr är rimligt spännande thrillers. I Vindens dotter fick läsarna för första gången veta lite mer om Yoko Tsunos familj och bakgrund i Japan. Arbetet med detta album fick Leloup att även vilja skriva en roman om hennes barndom: L’Ecume de l’aube. I Spöket och villebrådet blir det spökjakt i Skottland. Detta äventyr hade nästan lika gärna kunnat vara ett Ric Hochet-äventyr skrivet av André-Paul Duchâteau. Det är fullt av mystiska försvinnanden, fällor och hemliga passager. Rhenguldet, slutligen, är ett tågäventyr. Man tänker under läsningens gång på Mordet på Orientexpressen, Chicagoexpressen och Mot fort Humboldt. Men inte enbart, för här finns även med en robot och en fruktansvärd uppfinning.

Utöver själva serierna innehåller volymen även faktatexter och extramaterial.

Sammanfattningsvis är detta en trevlig volym. Skaffar ni den så har ni några sköna lässtunder framför er.

Utdrag ur Yoko Tsuno 5: Dunkla mysterier av Roger Leloup. © Cobolt