Generic filters
Exact matches only

Fakta

Conan: The Newspaper Strips Volume One Conan: The Newspaper Strips Volume One
Av: Författare: Roy Thomas
Tecknare: John Buscema, Ernie Chan
Omfång: 280 sidor
Format: Inbunden, hårda pärmar, liggande format
Färg/svartvitt: Svartvitt /färg
Utgivare: Dark Horse Books
Utgivningsår: 2010
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 978-1-59582-576-6

Conan: The Newspaper Strip Volume One

Böcker De flesta förknippar Conan the Barbarian med serietidningar, men figuren hade faktiskt en dagspresserie 1978–81 av samma team som gjorde den reguljära tidningen.

Det ska finnas en bra anledning till att man recenserar tio år gamla publikationer, men den här gången tycker jag nog att det finns det. Årets tredje nummer av Bild & Bubbla (nr 224) är en strippseriespecial, och då passar det ju bra att vi fläskar på med artiklar och recensioner av strippserier även här i webbversionen.

Conan the Barbarian är en serie som rönt förnyat intresse under de senaste åren, inte minst efter att serielicensen återgick till Marvel från Dark Horse, som förvaltat serien med den äran under många år. Marvel har satsat en hel del på Conan med nyproduktion, introduktionen av Conan i en Avengers-grupp (Savage Avengers) och återutgivningen av de klassiska 70-talsserierna. Än så länge har man inte kommit fram till strippversionen av serien, som utgavs 1978–81, men det är förhoppningsvis bara en tidsfråga. Under tiden får man nöja sig med att glutta i Dark Horses samling från 2010, Conan: The Newspaper Strip Volume One.

Det här känns väldigt mycket som den klassiska serietidningsversionen av Conan the Barbarian av Roy Thomas och John Buscema, och det hjälper ju till att strippserieversionen gjordes av just detta team. Åtminstone inledningsvis. Däremot blir handlingen lite hackig på grund av följetongsformatet med ständiga upprepningar av det som kommit före. Teckningarna håller genomgående hög klass, även efter att ritstiftet tagits över av de fillippinska tecknare som vanligtvis tuschade Buscema.

Det tråkiga med den här volymen är att återgivningen av stripparna är så pass ojämn, men det kan troligen ha att göra med att man utgått från urklipp snarare än originalstripparna. Förhoppningsvis är detta något som Marvel kan ”städa upp i” om eller när de beslutar sig för att återtrycka det här materialet.

Exempel från strippserieversionen av Conan the Barbarian. © Cabinet/Marvel Comics