Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Chadwick Boseman, som med stor framgång gestaltat Black Panther på vita duken, dog den 28 augusti i sviterna av cancer.

Officiell poster. Copyright Marvel Studios.

Chadwick Boseman föddes 1976 i South Carolina och ville från början bli regissör, men efter att ha gått en dramakurs satsade han istället på en skådespelarutbildning vid Oxford University. Till en början tröskade han sig fram med gästroller i diverse TV-serier, men karriären fick mer fart efter att han gestaltat svarta ikoner som baseballspelaren Jackie Robinson och artisten James Brown. Kort därefter debuterade han som superhjälten Black Panther i Captain America: Civil War 2014, ett gästspel som sågs som en språngbräda till en egen film, Black Panther 2016. Detta följdes raskt upp med Avengers: Infinity War och Avengers: Endgame, där Black Panther medverkade i den stora ensemblen med superhjältar.

När Boseman avled den 28 augusti i år var det många som togs på sängen. Boseman fick sin cancerdiagnos redan 2016 men beslöt sig för att hålla den hemlig, vilket innebär att han spelade in sina mest populära filmer samtidigt som han genomgick cancerbehandling. Vem som ska spela Black Panther i den planerade uppföljaren är idag okänt, men en lösning skulle kunna vara att följa den tecknade serien och låta T’Challas lillasyster ta över rollen som staten Wakandas beskyddare.

Det är svårt att överskatta Black Panthers betydelse för det svarta Amerika. Tidigare hade många av de stora filmbolagen sina betänkligheter kring att låta en storfilm kretsa kring nästan enbart färgade karaktärer, men Black Panther är den superhjältefilm som dragit in mest pengar någonsin. Filmen belönades också med tre Oscars, något som vi skrivit om här.