Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
I förra veckan dödades en fransk lärare på öppen gata för att han under en lektion om yttrandefrihet visat upp Muhammed-karikatyrer. Dådet kommer mindre än en månad sedan den senaste attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Det var under fredagen den 16 oktober som den 47-årige läraren Samuel Paty blev knivskuren i halsen på gatan utanför den skola där han arbetade i Val-d’Oise, norr om Paris. Den 18-årige gärningsmannen sköts senare till döds av polisen och ett tiotal misstänkta greps, några av dem släktingar till gärningsmannen.

Upprinnelsen till händelsen lär ha varit att läraren under en lektion om yttrandefrihet visade upp Muhammed-karikatyrer, något han sedan mottog dödshot för som nu uppenbarligen satts i verket. Såren i den franska folksjälen efter attacken på satirtidningen Charlie Hebdo 2015 har rivits upp på nytt av den pågående rättegången mot de inblandade, den misslyckade nya attacken mot tidningen i slutet av september 2020 och nu denna tragiska händelse. Under helgen som gått har flera stora manifestationer till lärarens minne hållits runtom i Frankrike.