Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslag från Nizar nr 19. Copyright Wildfeuer Verlag.
  • Nyheter
Gillar du att titta på gamla omslag? Då ska du kolla in Grand Comics Database, som i veckan nådde ett svårslaget rekord.

Grand Comics Database (GCD), ett ideellt drivet serieindexeringsprojekt på nätet, nådde i förra veckan en milstolpe då omslag nummer 900 000 laddades upp av en användare. Omslaget i fråga var Nizar nummer 19 (1964) från tyska Wildfeuer Verlag.

GCD växte fram ur den amerikanska fanrörelsen där index spreds mellan samlare i form av fanzin eller stencilerade häften. När internet kom flyttade rörelsen ut på nyhetsgrupperna och e-postlistorna, och så slutligen, grundades projektet och onlinedatabasen GCD 1994. Hittills har användarna indexerat nära 1,7 miljoner seriepublikationer. Cirka 5 300 av dessa publikationer är svenska.

GCD kan liknas vid en wiki som vem som helst får bidra till. Seriewikin och nätupplagan av Bild & Bubbla har vid flera tillfällen både delat information med och lånat omslagsskanningar från GCD, även om inget officiellt samarbete föreligger.