Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Copyright Disney/Egmont
  • Nyheter
I tidningshyllan finns denna vecka en tidning där Kalle Anka besöker Uppsala. Besöket är resultatet av en läsaromröstning och tecknas av Tony Cronstam.

I Kalle Anka & C:o nummer 46/2020, som finns ute i handeln nu, besöker Kalle och Knattarna Uppsala i jakt på ungdomens elixir. Upprinnelsen till historien är en läsaromröstning förra året om vilken svensk stad som Kalle skulle besöka, och valet föll på Uppsala. Det är tredje året i rad som omröstningen genomförs, tidigare vinnare är Göteborg (2019) och Kalmar (2018). Bakom serien står Unn och Stefan Printz-Påhlson (manus), Joakim Gunnarsson (synopsis) och Tony Cronstam (bild).

– Vi på redaktionen är väldigt exalterade över att få ank-nyta till en så klassisk svensk stad. Det finns något ankeborgskt över Uppsala och jag hoppas Uppsalaborna gläds åt Kalles ank-omst, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o i ett pressmeddelande.

I serien figurerar flera välkända Uppsalamiljöer, som exempelvis Carolina Rediviva och Gustavianum. Serien är också en inofficiell crossover med Pelle Svanslös. I lokaltidningen UNT påpekar dock seriehistorikern Olle Dahllöf att det inte är första gången Kalle Anka figurerar i Uppsalamiljöer. I sin bok Uppsala – vår seriestad från 2018 har Dahllöf bland annat letat fram exempel på cykelreklam med Kalle i Uppsala.

På Pressbyrån i Uppsala delar man under veckan ut en exklusiv karta över Uppsala – förlåt, ”Tuppsala” – där alla stadsdelsnamn har ”ankifierats”. Kartan finns även att ladda ner här i digital form. Även namnen på studentnationerna finns i ankifierad form här.

Kalle Anka besöker universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Bild: Tony Cronstam. Copyright Disney/Egmont.