Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fantomen julalbum 2020 Fantomen julalbum 2020
Av: Författare: Alan Sonne, Tony DePaul
Tecknare: Kim W. Andersson, Alan Sonne, Paul Ryan, Alan Sonne, Angelo Todaro, Lamberto Lombardi
Omfång: 100 sidor
Format: Albumformat
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Bokförlaget Semic & Egmont Publishing
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 978-91-552-6862-6

Fantomen julalbum 2020

Böcker Vad är julen utan Fantomen? För de flesta svenskar antagligen helt normal. Årets julalbum ger dock en bra överblick över figuren för den som är nyfiken på och vill bli mer familjär med den vandrande vålnaden.

Jag var aldrig särskilt mycket för Fantomen som liten om jag ska vara ärlig. I mina ögon framstod han som mindre spännande än motsvarigheterna hos de amerikanska förlagen DC eller Marvel. Samtidigt var han alltid närvarande. När jag var hemma hos min bästis i mellanstadiet kändes det som det alltid låg en Fantomen-tidning i ett hörn av rummet. Därför känns det spännande att få doppa tårna i hans värld.

Fantomen julalbum 2020 består av ett axplock av äventyr. Det bjuds på allt från 70-talsberättelser där Fantomen tar upp kampen mot en förförisk häxa till moderna tappningar av karaktären från en rad olika serieskapare. Ett namn som jag var förvånad av att se i innehållsförteckningen var Kim W. Andersson (Love Hurts, Alena). Jag visste inte att han hade ritat för Fantomen, men blev glatt överraskad. Även om serien var kort och den delvis kommit med på grund av tecknarens retroaktiva kändisskap är det alltid kul att hitta en författares tidiga verk och se var de kommit ifrån.

Min favoritdel i antologin var Drakens guld av Alan Sonne och Anders Véigh Blidlöv som följer några av bandarerna, stamfolket i det fiktiva afrikanska landet Bengali som Fantomen bor i. Det är en kort men väldigt välritad serie med humor som också humaniserar bandarerna på ett bra sätt jämfört med de mer stereotypa skildringarna i de äldre serierna. Den serien i sig gör det värt att plocka upp albumet.