Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
© DC Comics
  • Artiklar
Skådespelaren Johnny Duncan (1949 års Robin på film) intervjuad via mejlkonversation av Jan-Ola Sjöberg, i januari 2007.

Bioaffisch för filmen Batman and Robin från 1949. © DC Comics

Var det några särskilda omständigheter som bidrog till att du fick rollen som Robin 1949?

– Jag sökte filmjobb och producenten Sam Katzman ringde upp mig och sade att han hade en roll på gång. ”Kom över och träffa regissören Spencer Bennet, men klä dig ungdomligt”, tipsade Katzman. Regissören ville ha en 18-åring i rollen. Jag var 27 då. Men Katzman hjälpte mig med kläder och attityd och jag gav mig av till Columbia Pictures för att möta regissören och försökte verka så ung som möjligt. När jag steg in på Bennets kontor utbrast han: ”Där är min Robin”. Då hade han intervjuat cirka hundra förhoppningsfulla unga aktörer innan jag kom in genom dörren.

Hur var ditt förhållande till Batman-serierna vid den tiden, och i dag?

– Jag slukade ständigt Batman och alla andra serier när jag var yngre. Inte i dag.

Några speciella minnen från inspelningen av Batman and Robin?

– Vi kraschade många bilar, hade en hel del kul. Jag fick binda upp Bob Lowery i en korsett varje dag, du vet, för att ge honom en platt mage. Vi hade inte sådana där kroppstajta gummidräkter med inbyggda muskler, som Keaton och Kilmer senare fick stila i. Du kan ju själv se i min film vilka dräkter Bob och jag fick klä oss i och försöka agera som superhjältar.

Det är mycket action, klättrande och hoppande i filmen, gjorde du och Robert Lowery några egna stuntscener?

– Vi gjorde själva alla scener. Eller åtminstone de flesta av dem. Alla slagsmålen. Vi hade stuntmän som gjorde scenerna när flygplanet sprängdes. Det var äkta hopp från planet och ner i vattnet. Bob vägrade att göra den scenen. Och det var nog tur det, för han hade förmodligen brutit nacken.

Du hade spelat mot Robert Lowery tidigare, i Campus Rhythm från 1943. Kände ni varandra väl då ni påbörjade inspelningen av Batman and Robin?

– Ja, det stämmer. Första gången vi möttes var i Campus Rhythm. Det förvånar mig att du känner till det. Vi var goda vänner, men jag tror att Campus och Batman var de enda filmer som vi gjorde tillsammans. Bob dog på 1960-talet av en hjärtattack. Det var fruktansvärt. Det var jag som fick berätta det för hans mamma.

Är du delaktig i dagens stora Bat-fandom, medverkar vid mässor och konvent kring serie- och filmnostalgi?

– Ja, väldigt ofta. Det blir mycket signerande, många ”autograf-shower” runt hela USA.

Foto av Johnny Duncan som Robin och Robert Lowry som Batman från 1949. Signerat av Duncan.

Har du träffat Bob Kane, Bill Finger eller några av senare tiders författare och tecknare som jobbat med Batman?

– Bob Kane fanns i rummet då jag fick Robin-rollen.

Vad är din åsikt om Batmans TV-serie på 60-talet med Adam West och Burt Ward, och de kolossala biografproduktionerna, från Keaton-Kilmer-Clooney till Christian Bale?

– Jag tyckte att TV-serien var alldeles för mycket serietidning, med alla splat!-bomber och så vidare. De moderna filmerna är verkligen mörka. Naturligtvis gillar jag dem, men de är verkligen mörka. Historierna, det är de som är mörka.

Men Batman som serie var ursprungligen mörk också.

– Jo, det är nog så.

Erbjöds du någon gång att gästspela i TV-serien eller i filmerna?

– Jag erbjöds att spela Robin i TV-serien tillsammans med Adam West. Men de erbjöd inte tillräckligt med $$$. Så jag tog inte rollen.

Kände du Lewis Wilson och Douglas Croft, som var de allra första att spela Batman och Robin på film redan 1943?

– Nej, jag kände dem inte, vi träffades aldrig.

Några av skådespelarna från de senare filmerna?

– Jag gjorde en gång ett framträdande tillsammans med Adam West och Burt Ward. Vill inte jobba med Ward igen.

Du har spelat mot många av de verkligt legendariska Hollywood-aktörerna: Humphrey Bogart, Alan Ladd, Gary Cooper, Ronald Reagan, Gregory Peck, Bob Hope, Mickey Rooney, Rita Hayworth, Lee Marvin, Charles Bronson och Kirk Douglas. Några speciella minnen från det?

– Många minnen. Många minnen med alla dessa. Många skratt. Mycket kortspel mellan tagningarna. Många skratt. Skådespelaren Noah Beery var förresten min kusin.

När såg du senast din egen Batman and Robin?

– Det var några månader sedan.

Har du någon relation till Sverige eller känner du någon från Sverige?

– Nej, hela min släkt är från Irland. Tror jag.

Tack för att du tog dig tid med mina frågor.

– Tack själv, och var rädd om dig.

Fotnot 1: Om Johnny Duncan hade antagit erbjudandet att spela Robin i 60-talets TV-serie, så hade det inneburit att Robin där varit fem år äldre än Batman.

Fotnot 2: Duncan finns inte längre kvar i livet, han dog 2016, 92 år gammal.