Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Claes Reimerthi. Foto: Rolf Lindby
  • Nyheter
Claes Reimerthi, Sveriges mesta Fantomen-författare och en av våra främsta seriehistoriker, har hastigt gått bort. Han blev 66 år.

I helgen nåddes Bild & Bubblas redaktion av det tråkiga beskedet att författaren och seriehistorikern Claes Reimerthi gått ur tiden, i sviterna av en hjärtinfarkt. Reimerthi har sedan 1980-talet skrivit manus till 91:an, Lilla Fridolf, Bamse, Kerry Drake och inte minst Fantomen, först under pseudonymen Michael Tierres.

Claes Reimerthi. Bild från Wikipedia, foto Per AJ Andersson, Creative commons-licens BY SA.

Under åren har det blivit runt 300 Fantomen-äventyr och han var länge seriens svenska huvudförfattare. När seriens skapare Lee Falk dog fick Reimerthi till och med förtroendet att skriva dagspresserien åt amerikanska King Features Syndicate under några år. Vid sidan av licensproduktionen gjorde han även egna serier, varav albumserien av Gustav Vasa är den mest kända.

Claes Reimerthi var även en seriehistoriker av rang och en trogen seriefrämjare. Han har skrivit (och redigerat) ett stort antal artiklar och recensioner för Bild & Bubbla och har även arbetat med Svenskt Seriearkivs årsböcker.

När Reimerthi gick bort hade han skrivit sitt sista Fantomen-manus för att istället koncentrera sig på egna projekt.

Våra tankar går till de anhöriga och Bild & Bubbla kommer med all säkerhet återkomma till Claes liv och gärning i ett framtida nummer av Bild & Bubbla. I nästa nummer (228) som kommer i höst publicerar vi hans sista artikel för tidningen.