Detta är ett specialnummer om barnserier i Sverige – ett ämne som ligger nära mitt hjärta. Serier för barn och unga är en essentiell del av de svenska seriekulturerna. Utan en tillförsel av nya läsare riskerar vi att konstformen tecknade serier sakta förtvinar.
I min allra första bok, 100 oumbärliga seriealbum, som utkom under förra millenniet (1999), hade jag ett förord av bibliotekarien Barbro Stenflo, som var ett par generationer äldre än jag och inte hade vuxit upp med serier. Trots det hade hon tagit ansvar för vuxenserieavdelningen på Malmö stadsbibliotek, vilket var anledningen till att jag bad henne skriva om sina erfarenheter.
Hon kallade sig själv för »serieanalfabet« och beskrev hur hon läste serier: att hon intellektuellt förstod hur hon skulle göra, men att det aldrig blev en helt självklar process för henne. Att det tog emot när hon skulle få till tolkningen av bilder i sekvens och i kombination med text. Det är risken vi lever med om vi inte har serier som vänder sig till unga läsare.
Jag har slagits för serier för unga läsare i många år, inte minst genom att introducera barn- och ungdomsseriefestivalen I Seriernas Värld, som pågick mellan 2001 och 2016. Denna hade som viktiga inslag en stor serietävling för professionella skapare – vars viktigaste resultat så här i efterhand nog var att introducera serien Katten Nils – samt workshops och tävlingar för unga skapare. Festivalen gavs temat barn- och ungdomsserier just för att motverka den tendens vi såg: att serier mer och mer riktades till äldre läsare.
Vi har tagit upp denna tematik med jämna mellanrum i Bild & Bubbla, men tänkte nu att det nu var dags för ett helt nummer om barn- och ungdomsserier. Vi gjorde något liknande för exakt ett år sedan med tema svenska strippserier, och det gav mersmak. Vi försöker täcka de flesta baserna med kortintervjuer med de förläggare och redaktörer som jobbar med serier för unga läsare, artiklar om ett par äldre svenska skapare av barnserier, intervjuer med ett antal aktuella serieskapare, en artikel om hur serieskapare ofta även skapar bilderböcker, recensioner av serier för unga läsare med mera.
Som helhet hoppas jag att detta ger en bra bild av var vi står idag vad gäller skapande och utgivning av serier för barn och unga i Sverige, och att detta inspirerar till ett ökat fokus på denna del av de svenska seriekulturerna framöver.