Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Coronaviruset av Jamil Mani.
  • Nyheter
En rad stora förlag väljer nu att lämna Diamond, som sedan sekelskiftet varit den ledande distributörer på den amerikanska seriemarknaden.

Diamond Comic Distributors har länge haft monopol på distribution av serietidningar och -böcker till seriebutikerna i USA (den så kallade direktmarknaden). Men efter 25 år blir det nu ändring på det då flera stora förlag väljer att byta distributör. Anledningen till missnöjet tros vara stängningen av Diamonds lager under covidpandemin, vilket lamslog den amerikanska serieutgivningen i flera månader.

DC Comics lämnade Diamond 2020 för att gå över till Penguin Random House, UCS Comic Distributors och Lunar Distribution (som DC är delägare i). De olika distributörerna är tänkta att betjäna olika geografiska områden. Penguin Random House sköter sedan tidigare bokhandelsdistributionen åt DC, Archie Comics, IDW Publishing, Dark Horse Comics och Kodansha Comics.

Hösten 2021 beslöt även Marvel Comics att låta Penguin Random House sköta distributionen till seriebutikerna. Bokhandelsdistributionen sköts av Hachette Book Group.

Senaste förlaget att lämna Diamond är IDW Publishing, som byter till Penguin sommaren 2022.