Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Nyheten slog ner som en bomb i Star Wars-fandom igår: Dark Horse får tillbaka licensen som de blev av med 2014. Åtminstone delvis. Nu ska både Marvel och Dark Horse göra nya serier, oberoende av varandra.
Star Wars: Clone Wars äventyr volym 1

Exempel på en äldre allålderstitel från Dark Horse. © Disney

Nästan samtidigt som filmen Star Wars gick upp på bio 1977 var Marvel Comics snabbt ute med en serietidning på samma tema, som utkom regelbundet fram till 1984, då den värsta febern lagt sig. När Dark Horse plockade upp licensen 1991 var den i det närmaste stendöd, men de lyckades sakta men säkert jobba upp intresset för franchisen igen och fick en extra knuff av George Lucas nya filmtrilogi med början 1999.

Disney köpte Lucasfilm 2012 och sökte raskt efter synergieffekter genom att lägga serielicensen hos Marvel Comics, som de också förvärvat. Alla serier som Dark Horse gett ut förklarades vara ”icke-kanoniska” och Marvel började om på ny kula. Däremot verkar det inte ha blivit den succé de hade förväntat sig, för redan 2017 fick IDW Publishing börja producera så kallade allålderstitlar med Star Wars. Och den 18 november i år tillkännagavs på Star Wars officiella webbplats att Dark Horse åter ska börja publicera allålderstitlar och serieromaner från 2022. Det är ännu okänt vad det innebär för IDW:s del.

De huvudsakliga Star Wars-titlarna ligger dock kvar hos Marvel, medan Dark Horse kommer att ge ut serier satta i republikens era.