Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Not Just Lines på Frölunda kulturhus var ett av evenemangen under Seriefest i Väst. Foto: Marcus Malinda Lindmark.
  • Artiklar
Ingen med serieintresse kan väl ha missat årets upplaga av Seriefest i Väst, Seriefrämjandets festivalvecka med en kombination av livesänt scenprogram, med exempelvis workshops, serieteckningstävling och seriemarknad. Men för dem som föredrar att se saker i den vanliga analoga världen fanns det också ett brett samarbete med olika kulturhus, bibliotek och konstrundor i och runt omkring Göteborg.

Det är där någonstans den här artikeln kommer att ta vid. Undertecknad missade nämligen en stor del av det som hände online, men hann ändå besöka två av festivalens utställningar.

Tjusig men öde monter för seriefestivalen på Frölunda kulturhus. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Den ena utställningen hette Not Just Lines och var en grupputställning med tolv konstnärer och serietecknare på Frölunda kulturhus, som var rätt så öde på måndag förmiddag den 26 oktober 2021, när jag kom dit. Där fanns ändå ett och annat konstverk med serieanknytning att bevittna. Så det fick bli ett par fotografier av dessa och sedan återvända hem.

Utdrag ur Den uppgrävda jorden av Lisa Wool-Rim Sjöblom, som handlar om adoptionsindustrins offer. Frölunda kulturhus hösten 2021. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Nästa tur ledde till Kvibergs stallgårdar 2, stall 11, som var en del av Konstrundan i Östra Göteborg där tio olika serietecknare ställde ut. Här hade man vikt en vägg åt seriefestivalen där det fanns ett antal seriesidor uppsatta med presentationer av de serietecknare som gjort dem. Ingen av dessa var dock där på festivalens sista dag, söndagen den 31 oktober.

Även på Kvibergs stallgårdar var det serieutställning under Seriefest i Väst. Här är serieväggen. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Så för att inte detta skulle sluta som en artikel med olika fotografier och möten som inte blev av, fick det bli en intervju med någon som faktiskt var på plats. Nämligen med Sufi Safavi, nybliven producent för Kulturhus Bergsjön, som öppnade på Rymdtorget den 10 september 2022.

”Jag är faktiskt en av tre producenter som ska jobba med programmet där”, berättar Safavi. Enligt Safavi är det flera kulturföreningar i Kortedala och Bergsjön som velat ha ett kulturhus en längre tid, men för två år sedan bestämdes det att det äntligen skulle bli av.

”Eftersom det blev bestämt började vi stödja olika föreningar och det är på den vägen samarbetet med bland annat Seriefest i Väst och Seriefrämjandet kom till.”

Sufi Safavi,från Kulturhuset Bergsjön vill gärna göra mer med och för serieskapare. Foto: Marcus Malinda Lindmark. Här vid serieväggen på Kviberg.

Kulturen ligger Safavi varmt om hjärtat och med en persisk bakgrund har det varit vägen in i det svenska samhället. ”Jag har själv musikerbakgrund, men på senare tid har jag fått större kännedom om konstvärlden”, säger Safavi.

Nu vill han få veta vilken roll det nya Kulturhuset kan spela för serieskapare. ”Jag vill veta vad serietecknare önskar sig och om vi kan bidra med lokaler och material”, säger Safavi.

Den som önskar kontakta Sufi Safavi angående nya kulturprojekt med serieanknytning får gärna ringa på: 076-511 50 14 eller skicka e-post till: sufi.safavi@kultur.goteborg.se. Mer information om kulturhuset finns också på: goteborg.se/kulturhusetbergsjon.