Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Serieruta från det tusende svenska Fantomen-äventyret, bild av Janusz Ordon. © 2021 King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont
  • Nyheter
Det senaste numret av Fantomen innehåller det tusende svenska Fantomen-äventyret. ”Många trådar från gamla äventyr knyts ihop, och några nya trådar blir det också,” säger redaktören Andreas Eriksson.

Sedan 1963 har det kollektiv av författare och tecknare som kallas Team Fantomen producerat nya Fantomen-äventyr för den svenska marknaden. Orsaken till att man överhuvudtaget drog igång en svensk licensproduktion var att de amerikanska äventyren av Lee Falk helt enkelt inte räckte till.

Fantomen nr 25-25/2021. Omslag av Henrik Sahlström. © 2021 King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont

Fantomen nr 25-26/2021 (som finns ute i butik fram till 22 december) blev historiskt då det innehöll det tusende svenska Fantomen-äventyret, Singhs sanna brödraskap, skrivet av redaktören Andreas Eriksson och tecknat av Janusz Ordon.

– Många trådar från gamla äventyr knyts ihop, och några nya trådar blir det också. Det är inget krav att ha läst alla äventyr som jag refererar till för att hänga med, men om man har gjort det så blir det en extra jubileumsbonus. Men även helt nya läsare kan hänga med i handlingen, och förhoppningsvis gör referenserna att de inspireras att ta reda på mer om seriens omfattande historia, säger Andreas Eriksson i ett pressmeddelande.

– Fantomen har betytt så mycket för tusentals läsare i över 70 år och vi på redaktionen är jättestolta över denna historiska milstolpe. Vi brinner för tidningen och ser det 1000:e äventyret som ett smakprov på hur framtidens Fantomenhistorier kommer se ut. Vi arbetar aktivt med att förnya innehållet i tidningen så att den vandrande vålnaden fortsätter att vara en stark och positiv förebild för såväl unga som vuxna, säger Jacob Habinc, projektledare för tidningen.

Naturligtvis råder det delade meningar om hur många svenska äventyr det egentligen gjorts, och i tidningen görs ett försök att reda ut vilka äventyr som tagits med i beräkningen och vilka som inte är med.

Länk: