Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Ovan syns loggan för den nya tidningen. © Kim W. Andersson & Seriefrämjandet
  • Artiklar
Seriefrämjandet har startat en ny serietidning för aspirerande serieskapare. Vi intervjuar redaktören Kim W. Andersson.

Portals redaktör, tecknad av honom själv. © Kim W. Andersson

Det saknas publiceringsplattformar för svenska serieskapare som vill arbeta inom genrer såsom action, fantasy, science fiction, skräck med mera. Detta vill Seriefrämjandet råda bot på med den nya serietidningen Portal, vars första nummer lanseras ungefär samtidigt som detta nummer av Bild & Bubbla utkommer. Vi samtalade med redaktören Kim W. Andersson om vad Portal ska bli för en sorts tidning.

Varför valde du att bli redaktör för Portal?

– I min egen karriär har jag alltid letat efter bra redaktörer. Det är ensamt att göra serier och jag har alltid känt att jag vill ha stöd från någon som kan ta sig an mitt arbete från en utomståendes synvinkel. I Frankrike och i USA hittade jag redaktörerna jag letat efter och fick deras stöd och hjälp att ta mig och mina serier till nästa nivå.

– Det vill jag erbjuda aspirerande serieskapare i Sverige. Det finns många otroligt spännande nya serieskapare här i landet, men de har ingenstans att gro, odlas och växa. Det vill jag att Portal ska bli, den tidning jag önskade fanns när jag själv var nyutexaminerad från Serieskolan för hundra år sen …

Vad hoppas du att ni kan uppnå med tidningen Portal?

– Jag vill skapa en plats där nya serieskapare kan utveckla sig, få en chans att ta sig till nästa nivå. Det gör man genom deadlines, publiceringar och en redaktör som lägger sig i. Och hårt arbete, det ska jag inte sticka under stol med. Vill du bli en riktigt bra serieskapare så får du ta i från tårna.

– Jag vill göra en tidning som man vill vara med i som serieskapare, för då är man en av dem som är på gång. En tidning som man vill köpa som läsare för att få se morgondagens stora serieskapare. Få vara med på resan som är deras utveckling. Det är en jävligt spännande resa, det kan jag skriva under på, med tanke på min egen resa men även för mina serietecknande kamrater som jag har följt under åren, både här i Sverige och utomlands.

En sida från en serie av Adrian Malmgren, som kommer att vara med i första numret av Portal. © Adrian Malmgren

Vad letar ni efter? Är det vissa genrer, stilar etc.?

– Jag vill se berättelser, bra berättelser. En början och ett slut, karaktärer man bryr sig om. Man får gärna röra sig i genrer som sci-fi, skräck eller fantasy. Det kan vara annat också, bara det är en riktig berättelse. Inte bara en åsikt, en anekdot eller något kåserande. Det finns redan tidningar som tar emot den sortens serier. Framför allt är jag nyfiken på vad som kommer in – vad finns det för serier där ute i Sverige? Kanske något som jag inte ens har kunnat föreställa mig!

Hur ska man då göra om man vill vara med?

– Man ska skicka in sina serier digitalt! Kika in på Seriefrämjandets hemsida och sök på Portal så finns där all info om hur man gör på bästa sätt, deadlines och tekniska specifikationer.

En sekvens ur serien Tvång av Johan Ahl Eliasson, som kommer att vara med i det första numret. © Johan Ahl Eliasson

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 230 (1/2022). Texten återges med skribentens tillåtelse.