Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Eva Lindströms seriealbum, foto av Kristina Mejhammar. © Eva Lindström
  • Nyheter
Barnboksförfattaren, illustratören och serietecknaren Eva Lindström har tilldelats årets ALMA-pris, ett internationellt barnbokspris till Astrid Lindgrens minne.

Eva Lindström 2014. Foto: Frankie Fouganthin, publiceras under licensen CC BY-SA 4.0.

Eva Lindström föddes 1952 i Västerås och utbildades på Konstfack i Stockholm.

Under 1980-talet gjorde hon serier som publicerades i fanzin, tidningar (bl.a. Dagens Nyheter, Arbetaren, Kamratposten och  Kvinnotidningen Q) och seriealbum (bl.a. Utflykt, Tandem (med Gunna Grähs) och Först är det vinter).

Lejonparten av hennes gärning har emellertid varit koncentrerad till barnböcker och specifikt då bilderböcker med titlar som Vid bergets långa breda fot, Snöret, fågeln och jag, Apan och jag och Kom hem Laila.

Hon är tidigare ledamot av Barnboksakademin och har tidigare även tilldelats Elsa Beskow-plaketten (1995), Augustpriset (2013) och bilderbokspriset Snöbollen (2011 och 2018).

Juryns motivering:

Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?

Senast en serietecknare fick ALMA-priset var 2011, då australiensaren Shaun Tan vann priset. Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största barnbokspris.