Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Kartago kommer i höst ut med en blandad kompott av främst svenskt men också utländskt. Bland höjdpunkterna finns böcker av Åsa Ekström, Magnus Jonason, Johan Wanloo, Joakim Lindengren, Berglin med flera. För de yngre finns bland annat Prinsessan Tavutatet och Batpig.

[Uppdaterad 2022-07-01 med mer information om Betong-Olsson: Alla måste jobba jättefortare!]

Kartago Förlag är ett svenskt serieförlag grundat av Rolf Classon. Förlagets utgivning har pågått sedan 2001, och består huvudsakligen av svenska serier, men har på senare år breddats med översättningar av fransk-belgiska serier. Sedan 2019 ingår förlaget i Cobolt förlag.

Sayonara September 1 – Perfect edition (Åsa Ekström)

I Åsa Ekströms genombrottsserie från 2009 får vi möta Alex som vill bli mangatecknare och börjar på en serieskola för att utveckla sin talang. På skolan får hon snart vänner och delar lägenhet med ett par klasskamrater. Men studentlivet blir inte så enkelt som Alex tänkt sig, hon blir osams med folk och det låser sig när hon ska teckna. Det finns något i hennes förflutna som spökar och gör att hon förstör för sig själv. Kommer hon någonsin att kunna hitta styrkan att förverkliga sin dröm?

Åsa Ekström är sedan 2011 verksam och bosatt i Japan, där hon haft stora framgångar med mangaserien som i svensk översättning heter Mitt liv i Japan. Sayonara September gavs ursprungligen ut i tre delar som sedan länge är slutsålda, men släpps nu i en omarbetad, definitiv version som bygger på den japanska utgåvan av serien.

Utkommer i september.

Måste ringa brorsan (Magnus Jonason)

Det första han tänker på när han får meddelandet om sin brors död, är att han måste ringa brorsan, för att berätta. Så börjar Magnus Jonasons serieroman Måste ringa brorsan, en bok om en familj i kris, kärlek och att sörja en bror redan innan han gått bort. Men också i att se den svarta humorn i en vardag som borde sluta pågå när sorgen väl tagit över. Det absurda i att behöva sitta på jobbmöten med reklamsnubbar, dödstäda, att arrangera en begravning och vad man ska göra med biten röka som lämnats kvar bland skivor och inkassobrev. Med ömhet ringar Jonason in ett liv i livet och ger ett verk så lågmält äkta att det inte går att gardera sig. Dessutom blir han på kuppen en stockholmsskildrare som få kan mäta sig med.

Utkommer i september.

Betong-Olsson: Alla måste jobba jättefortare! (Johan Althoff & Robert Nyberg)

Betong-Olsson tycker det ska vara roligt att jobba. Han får till och med robotarna att skratta.

Det tycker chefen inte om. Det är absolut förbjudet att skratta och ha roligt i min fabrik, bestämmer han. Alla måste jobba jättefortare hela tiden.

Men det hörs fler och fler skratt. Vad är det som händer? Och varför är Betong-Olsson plötsligt försvunnen?

Radarparet Johan Althoff och Robert Nyberg har en rad framgångsrika böcker för barn bakom sig. Roliga, filosofiska och samhällstillvända på ett alldeles eget sätt. Redan 1991 kom den första boken om Betong-Olsson som råkat bli fastgjuten i en betongpelare och det märkliga äventyr det resulterade i. Nu är Olsson tillbaka i en ny glad och tankeväckande bilderbok mitt i tiden.

Utkommer i september.

Häftigt drag 1: Så funkar samtiden (Johan Wanloo)

Med skarp blick för pretentiösa dumheter fångar Johan Wanloo upp diverse samtidsfenomen och modeflugor och gör ljuv komik av dem i sin serie Häftigt drag. Den första samlingen med hans bästa enrutingar bjuder på en provkarta över 2020-talets värsta stolligheter, trender och typer.

Utkommer i september.

Ugly 4: Sista skriket (Joakim Lindengren)

Ett nytt fall för Ugly!

Naturhistoriska muséets största attraktion, världens tjockaste uppstoppade människa (Ingrid Bäckström) har blivit stulen. Ugly följer ledtrådar och villospår och hamnar bl. a på en fetischklubb för domesticerade djur, besöker en reklambyrå där det jobbar avdankade varumärkesdjur och träffar konstsamlaren Kurt Griffenfelt. Den högdramatiska upplösningen utspelas på ett nedlagt nöjesfält i välkänd Göteborgsmiljö.

Seriealbumen om Ugly Mareowl är till lika delar hyllning och parodi på den hårdkokta noirgenren och utspelas i en värld där djur och människor har bytt plats. Som alltid i Joakim Lindengrens serier är de färgmättade bilderna fullmatade med allsköns referenser till allt från konsthistoria till populärkultur.

Utkommer i september.

Semester från verkligheten (Jan & Maria Berglin)

Information saknas.

Utkommer i september.

Prinsessan Tavutatet 1: Förföljd! (Carole Trébor & Gabriele Bagnoli)

Alltför länge har mumien av den egyptiska prinsessan Tavutatet varit instängd i en sarkofag på ett dammigt museum. Tavutatets största dröm är att vara ute och resa och upptäcka världen tillsammans med sin bästa vän, uttern Kepabet. Men det är något som hennes mor, mumien av den första kvinnliga faraon Hatshepsut, alltid har sagt nej till.

Men en natt kommer Tavutatets mamma för att varna henne. En mystisk grupp som ägnar sig åt att utplåna övernaturliga varelser däribland levande mumier är ute efter henne. Hon måste genast ge sig av till England och ansluta sig till andra ”unika” figurer som kan ge henne skydd. Resan börjar ombord på en turistbåt med destination Kairo, sedan får hon klara sig själv.

Ett fint tecknat serieäventyr med många spännande fakta om faraonernas tidsålder och mytologi. Del två utkommer våren 2023.

Översättning: Sandra Romar. Utkommer i oktober.

Batpig 1: När grisar flyger (Rob Harrell)

Gary lever ett ganska vanligt grisliv med gyttjebad och tevespel då han en dag blir biten av en radioaktiv fladdermus och får superkrafter. Inspirerad av sin gamla favoritseriehjälte Röda svinet bestämmer Gary sig för att använda sina nya krafter för att bekämpa brott och göra gott och blir BATPIG! Allt han behöver nu är en snygg dräkt i stretchmaterial som får hans rumpa att se snygg ut och en bra slogan och lite goda råd om hur man bär sig åt för att vinna mot superskurkar.

Den amerikanske författaren och serietecknaren Rob Harrell har tidigare skrivit flera roliga och spännande böcker för mellanåldern och skapat dagstidningsserien Big Top och serieboken Monster on the Hill.

Översättning: Johan Andreasson. Utkommer i oktober.

Systrarna Gyllenspets 2: Cassiopejas förälskelser (Giovanni Di Gregorio & Alessandro Barbucci)

Systerklubben på nya äventyr!

Äntligen sommarlov! Systrarna Sara, Cassiopeja och Lucille åker som vanligt till mormor på landet. Där träffar de gamla kompisar och dessutom ett spöke som svävar runt bland ruinerna nere vid sjön. Vem är hon och varför ringer hon i den gamla kyrkklockan?

Att försöka hitta svaren på gåtorna blir systerklubbens nya uppdrag. Men för att avslöja mysteriet måste de gå tillbaka i tiden, möta ädla adelsdamer och tappra riddare och känna kärleksplågorna både gångna tiders och dagens.

Här kommer det andra albumet av fyra om systrarna Gyllenspets och deras familjehemligheter. För de fina teckningarna svarar italienaren Alessandro Barbucci, som också har illustrerat flera serier för Disney, bl.a. W.I.T.C.H.

Översättning: Sandra Romar. Utkommer i oktober.

Ella 1: Speciell(a) (Kid Toussaint & Aveline Stokart)

Ella, en tjej med fem personligheter.

Ella är ny på skolan men har inte haft några problem att få kompisar. På många sätt är hon som de andra tonårstjejerna i klassen, fast Ella har en hemlighet: hon är flera personer i en. Med rosa hår är hon rolig och känslig. Som brunett är hon blyg och tillbakadragen och med grönt hår blir hon atletisk och aggressiv. Blonda Ella är uppriktig och fåfäng, men med lila hår blir hon omtänksam och målmedveten. Utan att kunna hjälpa det så växlar Ella mellan fem färgglada och distinkt olika och inte alltid särskilt trevliga personligheter, vilket ofta ställer till det för henne. Den stora frågan är: vem är hon egentligen? Och kommer hennes nya vänner att acceptera henne när de får veta sanningen?

Översättning: Sandra Romar. Utkommer i november.

Sayonara September 2 – Perfect edition (Åsa Ekström)

I Åsa Ekströms genombrottsserie från 2009 får vi möta Alex som vill bli mangatecknare och börjar på en serieskola för att utveckla sin talang. På skolan får hon snart vänner och delar lägenhet med ett par klasskamrater. Men studentlivet blir inte så enkelt som Alex tänkt sig, hon blir osams med folk och det låser sig när hon ska teckna. Det finns något i hennes förflutna som spökar och gör att hon förstör för sig själv. Kommer hon någonsin att kunna hitta styrkan att förverkliga sin dröm?

Åsa Ekström är sedan 2011 verksam och bosatt i Japan, där hon haft stora framgångar med mangaserien som i svensk översättning heter Mitt liv i Japan. Sayonara September gavs ursprungligen ut i tre delar som sedan länge är slutsålda, men släpps nu i en omarbetad, definitiv version som bygger på den japanska utgåvan av serien.

Utkommer i november.

Revolver-Harry (Jakob Nilsson)

En hyllad äventyrare, en geniförklarad brottsbekämpare och krigshjälte i Norge. Harry Södermans livsöde var fyllt med dramatik och spännande upplevelser. Nu kommer en tecknad biografi över den legendariske kriminologen och polismannen Söderman, som fick smeknamnet Revolver-Harry på grund av sina exceptionella vapenkunskaper.

Utkommer i november.