Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Upptäck höstens nyheter från 100 gubbar, Ades Media, Albumförlaget, Apart, C'est Bon Kultur, Epix, Forum, Hegas, Kaunitz-Olsson, Lystring, Natur & Kultur, Norstedts, Nosebleed, Palabra, Sanatorium, Semic, Seriefrämjandet, Syster förlag, Verbal förlag och Zoom.

[Uppdatering 2022-07-01: Ny och/eller utökad information och/eller bilder för Bacon & Egg: Let Your Spirit Fry!, He-Man och Universums härskare, Usagi Yojimbo: Drakvrålskonspirationen, Dylan Dog: De dödas planet, Tex Willer i Nordvästterritoriet, Wahid 3: Kill all daesh, Mats Jonsson drar åt helvete, Mulen söndag, Parallella liv, Sveriges fantastiska historia – vikingatiden, 91:an Karlsson julalbum 2022, Lilla Fridolf julalbum 2022, Åsa-Nisse julalbum 2022, Kronblom julalbum 2022, Uti vår hage julalbum 2022, Fantomen julalbum 2022, Kalle Anka – Carl Barks bästa 2022, Min kattresa, Karelen!, Synth-Kids!, Nidur 1]

Här nedan återges serieutgivningen från diverse olika förlag, sorterat under förlagsnamn.

100 GUBBAR


Drivs av Patrik Norrman och ger ut hans egna serier Bacon & Egg med flera.

Bacon & Egg: Let Your Spirit Fry! (Patrik Norrman)

Patrik Norrmans tredje crowdfunding-bok bjuder på Bacon & Egg-avsnitt översatta till engelska inför ett besök på San Diego Comic Con 2002. Fan-favoriter som Den krökta bussen och Tusen och en watt från 1999, tillsammans med Björnen sover och En plats i stolen från 2002 i ny språkdräkt och med de grafiskt välbalanserade sidorna för första gången visade i svartvitt och på fint papper.

Utkommer i september.

ADES MEDIA


Ades Media drivs av Andreas Eriksson och håller till i Västerbotten. Förlaget har en brokig utgivning av allt från översatta titlar som Dylan Dog, Transformers och Terminator, till nya svenska serier och antologin Seriemix.

He-Man och Universums härskare (antologi)

Preliminärt omslag

Inbunden bok som samlar alla 20 minicomics som släpptes på svenska under 1980-talet – plus extra bonusmaterial. Översättning: Johan Boström. Ca 368 sidor, diverse serieskapare.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Usagi Yojimbo: Drakvrålskonspirationen (Stan Sakai)

Preliminärt omslag

Ca 336 sidor, inbunden. Översättning: Johan Boström.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Dylan Dog: De dödas planet (Alessandro Bilotta m.fl.)

Information saknas. Översättning: Joel Nordqvist.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Tex Willer i Nordvästterritoriet (Mauro Boselli & Alfonso Font)

Information saknas. Översättning: Erkki Häkli.

Utgivningsmånad ej bestämd.

ALBUMFÖRLAGET


Albumförlaget är ett förlag från Göteborgstrakten med syfte att ge ut franska och belgiska äventyrsserier.

Undertaker 5 (Xavier Dorison, Ralph Meyer & Caroline Delabie)

Prelimiärt omslag

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

APART


Apart Förlag är ett svenskt serie- och bokförlag baserat i Malmö grundat 2011. Inriktningen är främst tecknade serier i genrerna skräck, fantasy och deckare.

The Walking Dead 26: Upp till kamp (prel. titel) (Robert Kirkman & Charlie Adlard)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utkommer i augusti.

The Walking Dead 27: Viskleken (Robert Kirkman & Charlie Adlard)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utkommer i oktober.

C’EST BON KULTUR


C’est Bon Kultur (även CBK) är en ideell förening och seriekollektiv i Malmö. Sedan 2001 har C’est Bon Kultur publicerat tidskriften C’est Bon Anthology (CBA) och anordnat utställningar med bild- och seriekonst. C’est Bon Kultur har som syfte att ”främja, utveckla och sprida serier med högre konstnärliga ambitioner”.

CBA vol. 58: Political Glossolalia – the erosion of meaning (antologi)

How do we talk when words that used to mean certain things have become so vague that they can be freely appropriated by anyone, for any purpose? And what’s up with the currently so prevalent flirting with war, fascism and the dehumanization of anyone who doesn’t fit into the unspoken and conveniently unspecified national identity? Objective truth (if there ever was such a thing) and even language itself seems to be sacrificed on the altar of rhetoric and propaganda. What are the consequences when you can string any random, misspelled words together and people will make their own connections and decide to aggressively either agree or disagree, wholeheartedly even though the sentence actually makes no sense?

Utkommer i september.

Piracy is Liberation 012: Outer enemy (Mattias Elftorp)

Preliminärt omslag

Terror strikes the City, and Pirate seems to be the terrorist! Or is this the start of the Revolution? As the City is gearing up for war, two girls walk its streets looking for action and trying to figure out what actually happened. How will our anarchist heroes deal with this situation as nationalist tendencies grip the population? What happens in a City where war has been an unknown concept, as its billboards are filling up with WANTED posters and military propaganda and the army recruitment centers are opening up for business? Who is the enemy?

Utkommer i september.

CBA vol. 59: titel ej klar (antologi)

Information saknas.

Utkommer i december.

EPIX FÖRLAG


Epix förlag har alltifrån det skandalomsusade första numret av tidningen Epix (april 1984) vinnlagt sig om att presentera världens bästa vuxenserieskapare för svenska läsare. Inom alla kategorier.

Epix utgivningsplaner är alltid preliminära och kan ändras när som helst utan varsel. Böckerna i listan är de som förlaget jobbar med just nu, men de kan lika gärna komma ut i höst som nästa år (eller till och med ännu senare).

Handen på hjärtat (Leila Slimani & Laetitia Coryn)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Den bruna tragedin (Thomas Cadène & Christophe Gaultier efter Xavier de Hautecloques bok)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Framåt 1–3 (John Lewis, Andrew Aydin & Nate Powell)

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Kyrkogårdsboken (Neil Gaiman, P. Craig Russell m.fl.)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Maus (Art Spiegelman)

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

Yakari 22–24 i samlingsvolym (Derib)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utgivningsmånad ej bestämd.

FORUM


Bokförlaget Forum är ett bokförlag med allmänutgivning inom Bonnierförlagen.

1793 – serieromanen [Bellman Noir – tecknad serie 1] (Niklas Natt och Dag, Giulio Antonio Gualtieri, Marco Nucci, Francesco Dossena & Francesco Segala)

Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi är en av de mest framgångsrika svenska historiska skildringarna på senare tid. Böckerna har hyllats för sina skildringar av det sena 1700-talets Stockholm, en aspekt som fördjupas ytterligare då den första boken i trilogin, 1793, nu ges ut i ny form, som tecknad serie. Det inbundna albumet kompletteras med nyskrivna kommentarer av författaren, som ger inblickar i böckernas historiska bakgrund och rika källmaterial, vilket gör volymen till ett måste för såväl hängivna läsare som för nykomlingar och seriekonnässörer. Bearbetningen har gjorts av ett team bestående av framstående italienska manusförfattare och tecknare i samarbete med författaren själv.

Utkommer i oktober.

HEGAS


Hegas förlag är svenskt specialförlag med inriktning på lättläst barn- och ungdomslitteratur. Förlaget har sitt säte i Helsingborg.

Super Potato 3: Vilse i tiden av Artur Laperla

Översättare: Johanna Brock.

Utkommer i november.

INFIDEL COMICS


Wahid 3: Kill all daesh (Hisham Kaine & Fredrik Mattsson)

The story of Wahid plays out in a parallel world aligned with our reality. What if Saddam Hussein had a weapon of mass destruction. What if, that weapon was a super-soldier, set loose in Iraq in the year 2014? In the first issue, Wahid escapes an underground bunker,  only to find out that Daesh (ISIS) have invaded larger parts of Iraq. Wahid finds his purpose; to exterminate Daesh, no matter the costs.

In issue 3, Wahid agrees to work with the CIA to capture the infamous ”Jihadi Beatles”.

Utkommer i juli.

KAUNITZ-OLSSON


Kaunitz-Olsson grundades 2019 av Martin Kaunitz och Thomas Olsson. Utgivningen består av kvalitativ och samhällsengagerad litteratur: romaner, konstböcker, tecknade serier och reportage. Kontoret är beläget i Gamla stan i Stockholm.

En värdemeny på Cosmic Burger (Lars Berge & Martin Ander)

Information saknas.

Utkommer i november.

LYSTRING


Lystring är ett svenskt bokförlag från Stockholm som drivs av Fredriks Jonsson. En stor del av förlagets utgivning har rötterna i fansinkulturen och ligger i gränslandet mellan serier, annan bildkonst, musik och skönlitteratur.

Mulen söndag (Henrik Bromander)

Fanzinsamling.

Utkommer i oktober.

Mats Jonsson drar åt helvete (Mats Jonsson)

I Mats Jonsson drar åt helvete samlar Mats Jonsson de samtidssatiriska ensidesserier han producerat för Arbetet under de senaste fyra åren. Läs och påminns om en mängd kulturdebatter du alldeles nyss lyckats glömma, valrörelsen 2018, varför Mats flyttade tillbaka till Ådalen och hur mycket han tycker om så kallade ”plopp-slut”. Unikt, högsmalt format. Kommenterad utgåva.

Utkommer i september.

Pittsburgh (Frank Santoro)

Preliminärt omslag

Pittsburgh är historien om en familj och om en stad. Frank Santoro konfronteras med ett enkelt men hjärtskärande faktum: Hans föräldrar, som varit ihop sedan gymnasiet, har vägrat tala med varandra – torts att de arbetar i samma byggnad. Han kommer i kläm och kämpar för att försöka förstå. Resultatet är den här boken.

Med hjälp av färgpennor, sax, tejp, en uppsättning olika papper och med starka färger och en expressiv linjeföring så skapar Santoro en släktkrönika som spänner över sina föräldrars första möten, deras äktenskap, allt i ett sakta förslummande Pittsburgh är fyllda med såväl vardagliga som dramatiska scener -allt från egna minnen av missöden i barndoment till hans fars traumatiska krigsminnen från Vietnam – allt med familjens hund, Pretzel, som stumt vittne. Frank Santoro, som givit ut två böcker tidigare i Frankrike och Förenta Staterna, har här skapat sitt mästerverk. Pittsburgh är en unik omdaning av serieformen som skildrar både minnets bedrägliga natur som hur en familj uppstår, rämnar, och försöker hantera den nya situationen, parallellt med att den omgivande staden gör ungefär likadant.

Översättning: Johan Andreasson. Utkommer i oktober.

Rattfylleri (Tara Booth)

Tara Booth skildrar på ett både självutlämnande och oerhört expressivt vis hur hon haffas av polisen efter en fyllekörning och sedan styr upp sitt liv. Livet som nykter skildras i kortare episoder, ofta ordlösa men ständigt fyllda med både neuroser, kroppsäckel och oerhört mycket humor.

Översättning: Fredrik Jonsson. Utkommer i oktober.

Parallella liv (Olivier Schrauwen)

Olivier Schrauwens andra bok på svenska, efter 2021 års Arsène Schrauwen, är en samling science fiction-noveller.

”En bländande och desorienterande samling av noveller som beskriver författarens interaktioner med framtiden. Schrauwen väver sig konstfullt in i och ut ur berättelserna, som innehåller en icke-binär sångare vars inre tankar hackas och som plågas av ett svartsjukt troll, ett kusligt sexuellt möte med en utomjording och en man (en möjlig släkting till författaren) som gör meningslösa ansträngningar för att få kontakt med de ointresserade invånarna i en avlägsen tid. (…) På sista sidan är det läsaren som har blivit bortförd, av serietecknaren, tvingad att bevittna hur tid och rum stöpts om i Schrauwens händer.” – Francoise Mouly, The New Yorker

”En potent volym av sammanlänkade och förvrängda autofiktioner, med förvirrande färgackord som du bara kan hitta i drömmar.” – The New York Times

”I Schrauwens sinnesupphävande mästerverk Parallel Lives förgrenar sig serietecknarens utomjordiska bortförande till en serie roliga och skrämmande psykosexuella idisslingar om karaktären hos relationer som känns lika fräscha och konstiga som mänskligt liv faktiskt är.” – The Guardian

”Schrauwen återvänder med ännu en berusande och uppfinningsrik samling berättelser (…). Denna sofistikerade, uppfinningsrika samling berättelser är oavbrutet underhållande, och får det att slå gnistor i hjärnan” – Publishers Weekly

Utkommer i oktober.

NATUR & KULTUR


Natur & Kultur (NoK) är ett svenskt bokförlag grundat 1922, beläget i Stockholm Förlaget har en omfattande utgivning av läromedel och allmänlitteratur (samt enstaka serieböcker).

Svartkonstboken: Mutanterna (Ingela Korsell & Daniel Thollin)

En girig professor, ett misslyckat experiment och en grupp barn med djurmutationer i en actionspäckad hybridberättelse mellan kapitelbok och serieroman!

Tack vare forskningsassistenten Kamala har fyra av de fem mutantbarnen återförenats och är gömda för den som är ute efter dem. Men hur ska de lyckas befria Molly, det femte barnet, som är inlåst i en kulvert under universitetet? De måste lära sig att samarbeta och hantera sina mutantkrafter och det måste gå fort, för den som jagar dem har inte gett upp.

Andra boken i en serie för mellanåldern, för de som redan tycker om att läsa och för de som kanske har långt till boken. En spännande bokserie om makt, vänskap och samarbete i en värld där vetenskap och magi möts!

Ingela Korsell är lärare och författare, bland annat till de populära Pax-böckerna och faktaböckerna omväsen: Väsenologi, Mer Väsenologi, Modern Väsenologi.

Daniel Thollin är serietecknare och illustratör och har bland annat gjort den hyllade serieboken Jag minns varje slag.

Utkommer i november.

NORSTEDTS


Norstedts förlag är ett svenskt bokförlag och det namngivande förlaget i Norstedts Förlagsgrupp. Norstedts förlag är Sveriges äldsta ännu verksamma bokförlag och ett av Sveriges största. Det grundades år 1823 av Per Adolf Norstedt under namnet P. A. Norstedt & Söner. Ger med ojämna mellanrum ut enstaka serieböcker.

Liv Strömquists astrologi (Liv Strömquist)

Visste du att Melania Trump är en typisk oxe – bäst av alla tecken på att härda ut?

Att Boris Johnson är tvilling – zodiakens fladdriga pratkvarn?

Vet du skillnaden mellan en rigid stenbock och en flippad stenbock?

Och vet du vilket tecken som är så hänförande och bedårande att vi inte märker att de egentligen bara totalt fuckar oss?

Liv Strömquist är tillbaka med ett humoristiskt, satiriskt seriealbum, som med stjärntecken som ram roastar mänskligheten. I den här boken får du läsa om en rad personer, vars handlingar och livsöden förklaras utifrån deras stjärntecken: läkemedelstillverkaren Arthur Sackler, den psykoanalytiska pionjären Sabina Spielrein, rapparen Flavor Flavv, drottning Kristina och den brittiske designern som övergav mänskligheten och började leva som get i Alperna är bara några exempel.

Som ingen annan skildrar och speglar Liv Strömquist den värld vi lever i, samtidigt som hon sätter fingret på samtidens – och våra egna – ömma punkter. En astrologibok även för dig som hatar astrologi.

Utkommer i september.

NOSEBLEED


Nosebleed Studio är ett svenskt serietecknarkollektiv och förlag som producerar och publicerar manga på svenska samt driver den svenska läsappen Nosebleed Manga.

Nidur 1 (Linn Olsson)

Nidur är en tecknad serie av Linn Olsson. Berättelsen handlar om Haldur som är den enda som kan tala med byns väsen, och hans jobb är att se till att de trivs. Men en dag dyker en grupp magiker upp som vill rena byn från “ohyran” och Haldur måste stoppa dem! Detta är första boken i serien. Kapitel 1 går att läsa gratis i appen Nosebleed Manga.

Haldur bor med sin familj i den lilla byn Vikfrost. Här lever man i harmoni med väsen men det är bara Haldur som kan kommunicera med dem. Det är hans jobb att se till att dem är nöjda. Småtomtar springer runt på gårdarna och stora troll vaktar skogen runtom. Livet är som vanligt men i Haldurs drömmar känner han sig övervakad. När en grupp magiker en dag objudet kommer till Vikfrost och hotar att bränna ner deras hem på grund av “ohyran” så börjar bitarna falla på plats. Haldur måste inte bara skydda sitt folk utan alla väsen också!

Utkommer i augusti.

Phantomland (Maaria Laurinen)

Phantomland är en tecknad serie av den finska mangatecknaren Maaria Laurien. Berättelsen handlar om Chie som nyligen dött och vaknat upp i en stad där de anställer spöken för att bekämpa brott! Detta är inte alls vad hon förväntade sig i efterlivet och vad förväntar det sig av henne egentligen? Detta är första boken i serien. Kapitel 1 går att läsa gratis i appen Nosebleed Manga.

Välkommen till staden Cypress! En stad i efterlivet där de anställer de döda för att bekämpa brott. Chie är en ung tjej som nyligen gått bort och ska tränas av den elakaste veteranen i detektivbyrån, Jon! Allt hon gör är fel men hon är i alla fall den artiga i denna omatchade duo. Jon har kort stubin och blir ovän med alla. Kanske Chie, som är mer vänlig, kan få honom att öppna upp sig? Men Jon är bara fokuserad på sitt jobb, inte att skaffa vänner.

Utkommer i september.

The Secret of Scarecrow 1 (Gin Zarbo)

The Secret of Scarecrow är en tysk manga skapad av den schweiziska mangatecknaren Gin Zarbo. Ett actionfyllt mysterium om kråkliknande monster som jagar människor och måste stoppas! Denna manga håller läsaren både på tårna och på jakt efter svar. Detta är bok ett av fem. Först kapitlet går att läsa gratis i appen Nosebleed Manga.

”Under en lång tid har vårt land terroriserats av de köttätande odjuren Crows. Det sägs att det enda som kunde skydda oss var elitenheten Scarecrows. Idag är elitenheten bara en myt och en desperat önskan bland oss som lever under odjurens konstanta hot. Prinsessan Engell är däremot övertygad om att Scarecrows existerat. Så hon lämnar den enda tryggheten som är hennes kungarike och beger sig ut i den farliga världen i hopp om att hitta en livslevande Scarecrow som kan rädda oss!”

Utkommer i september.

Uriah 1 (Magnolia ”Toffuo” Winroth)

Uriah är en tecknad psykologisk skräckserie som utforskar människans mörkare sidor. Serien är skapad av Magnolia Winroth och är utgiven digitalt av WEBTOON Originals med över 700 000 prenumeranter världen över. Detta är första tryckta boken i serien på svenska.

Uriah handlar om en pojke som vaknar upp ensam i en bil på en fängelseö med inget minne om vem han är. Hans ena hand är täckt av bitmärken och bara det som är kvar av en avbiten tumme. Denna ö är inte hemsökt av spöken eller demoner, här förföljs vår överlevare av förrymda fångar från fängelset Vildhamn där otänkbart våld, kannibalism och andra fasor väntar på sitt nästa byte. Det finns bara ett mål – att lämna ön levande!

Utkommer i november.

PALABRA


Palabra förlag grundades 2017 av översättaren Ellinor Broman. Förlagets målsättning är att hitta guldkornen i den störtflod av böcker som årligen ges ut på den spanska och latinamerikanska marknaden. Håller till i Göteborg.

Balladen från norr, tredje delen (Alfonso Zapico)

En generalstrejk bland gruvarbetarna i Asturien 1934 övergår i en revolt som brutalt slås ned av trupper ledda av Franco, Spaniens blivande diktator. Händelserna, som blev en upptakt till spanska inbördeskriget, är den historiska bakgrunden till den här serieromanen i fyra band om kärlek, klassklyftor och uppror. Tecknad i svartvitt av serieskaparen Alfonso Zapico och översatt av Elisabeth Helms och Manni Kössler.

Utkommer i september.

Slumpens spår (Paco Roca)

Hundratusentals spanjorer tvingades fly efter Francos seger. Många fortsatte kämpa mot fascismen under andra världskriget. I en fiktiv intervju berättar här en nittioåring motvilligt för Roca om sina upplevelser med Fria franska styrkorna i Nordafrika och Europa. Översatt av Elisabeth Helms och Manni Kössler.

Utkommer i oktober.

RABÉN & SJÖGREN


Sveriges fantastiska historia – vikingatiden (Fabian Göranson)

Följ med till den spännande vikingatiden och en värld av farliga resor, storslagna fester, mystiska gudar, blänkande svärd och trollkunniga spåkvinnor.

Hur gestaltade sig egentligen livet för en vanlig svensk familj för lite mer än tusen år sedan? I den här boken får vi lära känna Åshed, Egil och deras föräldrar och syskon, och deras liv på en vikingatida bondgård. Vi följer dem i arbetet med djuren och åkrarna, ser hur de fiskade, lagade mat, sydde kläder och mycket mer.

Men vardagens lunk bryts på den stora julfesten, när hövdingen Knut samlar ihop ett vikingatåg i öster. Egil, pappa Ragnar och sköldmön Hervor drar iväg på en resa över havet. Där väntar svåra strider, oväntade skatter och en lång resa till den stora staden Könugård.

Vikingatiden är andra delen i den nya bokserien Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5–12-åringar.

Utkommer i juli.

SANATORIUM/SERIEHISTORISKT BIBLIOTEK


Sanatorium Förlag har sedan 2005 givit ut illustrerade böcker, serier och grafiska romaner av såväl nya som etablerade illustratörer, författare och serieskapare. Böcker som ofta befinner sig i gränslandet mellan serier och konst. Förlaget drivs av Jens Andersson och Susanne Viborg.

Herr Spindelbens märkvärdiga irrfärder och sällsamma äfventyr av Jockum Träsnidare (Rodolphe Töpffer)

Information saknas.

SEMIC


Ett förlag som ger ut facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker. Plus serieböcker, inte minst julalbum med Fantomen, 91:an, Kalle Anka med flera.

Hälge – Stora boken om ryggskott (Lars Mortimer)

Trots fara för ryggskott vandrar Hälge runt i Avlidens skogar och filosoferar om stort och smått. Självklart hänger jaktlaget honom outtröttligt i hasorna. Den här tjocka presentboken är fullmatad med Hälgeserier, helt i färg!

Utkommer i augusti.

Hälge skjuter tillbaka (Lars Mortimer)

Hälge skjuter skarpt! Edwin, Uffe och Blixten får se upp när Sveriges populäraste älg drar till skogs. Utöver roliga seriestrippar hittar du här massor av knäppa fotomontage, galna vitsar och träffsäkra skämtteckningar.

Hälge är skapad av den folkkäre tecknaren Lars Mortimer.

Utkommer i augusti.

91:an Karlsson julalbum 2022

Information saknas.

Lilla Fridolf julalbum 2022

Information saknas.

Åsa-Nisse julalbum 2022

Information saknas.

Kronblom julalbum 2022

Information saknas.

Uti vår hage julalbum 2022

Information saknas.

Fantomen julalbum 2022

Information saknas.

Kalle Anka – Carl Barks bästa 2022 (Carl Barks)

Information saknas.

SERIEFRÄMJANDET


Seriefrämjandet grundades 1968 och är Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Seriefrämjandet verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen.

Portal 3 (antologi)

Information saknas.

Utkommer i september.

Portal 4 (antologi)

Information saknas.

Utkommer i november.

SYSTER FÖRLAG


Syster Förlag bildades 2014 av serietecknarna Åsa Grennvall och Sofia Olsson, samt formgivarna Björn Schagerström och Samuel Svensson. Syster Förlags ambition är att i sakta mak ge ut serier med starka och drivna berättelser.

Min kattresa (Åsa Schagerström)

”Jag är ingen djurmänniska helt enkelt.” I Åsa Schagerströms barndom i den småländska jordbruksbygden kryllar det av djur. Hundar, får, höns och otaliga katter. De bra katterna är de som gör sitt jobb och fångar råttor, de som ville kela och lata sig i solen däremot – värdelösa kattskrällen. Åsa växer upp med övertygelsen om att djur saknar själ, och med ett förakt mot de som gullar och förmänskligar djur.

Som vuxen går hon med på sin dotters heta önskan att skaffa katt. Den stolta hankatten Rubin flyttar in. Till en början håller sig Åsa på avstånd från Rubin, men efter en dramatisk händelse vänder allt. Bandet mellan Åsa och Rubin växer sig starkt och den kartongälskade och själfulla hankatten är inte bara ett mysigt sällskap, han blir också nyckeln till känslor som Åsa omsorgsfullt stoppat undan och låst in.

Rubin följs av Fenriz; en glad skit som älskar att gosa och jaga. Frälst på kattlivet tar Åsa in ännu en katt: den förvildade Ossian som de hittar darrande med halv svans längst in i ett hörn på katthemmet. Vägen till att få Ossians förtroende blir lång, krokig och full av bakslag. Oändligt långsamt släpper Ossian sin gard, men till sist möts katt och människa i förtroende och slickar sina sår tillsammans.

Min kattresa är en rörande, rolig och djupt mänsklig berättelse om att möta andra levande varelser med ett öppet sinne. Och sig själv.

Utkommer i september.

Karelen! (Pia Koskela)

Ny upplaga med mjuka pärmar!

Karelen! är Pia Koskelas grafiska roman om hennes far Mikael som stred under ohyggliga omständigheter i finska vinterkriget. Mikael pratade inte om kriget, inte heller om tvångsförflyttningarna från hembyn i Karelen när området blev ryskt. Bara två diplom signerade självaste Mannerheim hänger på väggen hemma i villan i Säffle.

Efter hans död åker Pia på en bussresa till Karelen. Ihärdigt lägger hon ett pussel av familjehistorier, arkivbilder, soldatanteckningar och lokalbefolkningens minnen som till slut skapar ett collage av såväl Mikael Koskelas liv som Karelens blodiga historia.

Utkommer i september.

TWZ PRODUKTION


Synth-Kids! (Tomas Zackarias Westberg)

The year is 1985. Tomas is 13 years old and in search of his own identity. When he gets hooked on the new electronic music playing on the radio, he decides to become a “synthare”. A true synth-kid.

With his best friend Gunnarsson and girlfriend Emma he’s drawn deep into a subculture which will shape his life and follow him into adulthood …

SYNTH-KIDS! is a coming-of-age story about teenage love and friendship, as well as an impressive documentation of a unique subculture – the Swedish synth-kids of the 1980’s.

”I’ve spent the last six years working with this book. Seeing all of these memories coming to life … it’s been a bit like developing a roll of film that’s been lying around for 35 years.”

”You don’t have to be a fan of bands like Depeche Mode, Kraftwerk, Front 242, Nitzer Ebb or à;GRUMH … to enjoy the story, but if you are, I think it’s pretty safe to say you’re in for a real treat …”

”The story is told through some 50 comic strip scenes, as well as with a large number of photos and documents from the 80’s … all of these parts combined draw the big picture …”

”Over the 256 pages, I think there’s almost 200 songs, artists or albums mentioned. And there’s a playlist included, so you can listen to them.”

”The first part of the book span the years 1985–1988. This English edition of the book also includes the second part of the story, covering the years 1988–1990.”

”I was starting at a photo school in the city. With new friends came new influences … I wanted to be free – ‘extreme’ – but adulthood was getting closer, relationships got more complicated, and synth music was changing. It was all coming down.”

Utkommer i september.

VERBAL FÖRLAG


Verbal förlag är ett svenskt bokförlag bildat 2007 som ger ut reportageböcker, debatt, essäistik och skönlitteratur. Förlaget har sin bas i Stockholm och drivs av journalisterna Kristian Borg och Per Björklund.

Marx och Engels: Kommunistiska manifestet (Mats Kejonen)

Information saknas.

Utkommer i oktober.

ZOOM


Zoom förlag är ett svenskt serieförlag och dotterbolag till det danska Forlaget Zoom. Dess verksamhet inleddes 2014, och fokus ligger på fransk-belgiska komiska äventyrsserier i traditionellt albumformat.

Blårockarna: Trumslagarpojken (31) (Raoul Cauvin & Willy Lambil)

Preliminärt omslag

Information saknas.

Utkommer i november.