Generic filters
Exact matches only

Fakta

Solomon Kane: The Original Marvel Years Omnibus Solomon Kane: The Original Marvel Years Omnibus
Av: Författare: Robert E. Howard, Roy Thomas, Doug Moench, Don Glut m.fl.
Tecknare: Ralph Reese, Alan Weiss, Mike Zeck, Howard Chaykin, David Wenzel, Steve Carr, Mike Mignola, Neal Adams, Pablo Marcos, Al Williamson m.fl.
Omfång: 624
Format: 282 x 193 mm, inbunden
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Marvel Comics
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9781302925147

Solomon Kane: The Original Marvel Years Omnibus

Böcker Denna omnibusutgåva samlar Marvels serieversion av en puritansk äventyrare som bekämpar onda väsen på 1500-talet. Skräck och historiska äventyr baserade på berättelser skrivna av Robert E. Howard, Conans skapare.

Robert E. Howard är mest känd för att ha skrivit berättelserna om Conan, något av en milstolpe i den mer jordnära fantasygenren. Men Howard skrev mycket mer än bara barbarhistorier; han var verksam i de flesta genrer och försörjde sig på att skriva noveller åt pulppressen. Under åren 1928–32 skrev han ett antal historier om Solomon Kane, en puritansk äventyrare som kuskade runt i 1500-talets Europa och Afrika för att bekämpa onda väsen.

Scenbyte till 1970-talet: Marvel Comics har, på Roy Thomas initiativ, just köpt serielicensen till Howards mest kända figur, Conan. Till Stan Lees förvåning blev Conan the Barbarian en av Marvels storsäljare och man började snart försöka vaska fram andra figurer ur Howards stall att slå mynt av, som Bran Mak Morn, Kull och Solomon Kane. Första serieäventyret med Solomon Kane publicerades 1973 som utfyllnadsserie i en svartvit monstertidning, och det här med att få spela andra fiolen är väl något som kan sägas känneteckna Solomon Kanes framfart i serieform. Det var först 1985–86 som han fick en egen kortlivad tidning.

Howard Chaykin tecknade några av de tidiga äventyren med Solomon Kane. © Cabinet

Marvel fick nyligen tillbaka serierättigheterna till Solomon Kane – och nu verkar de ha släppt dem igen – men de hann i alla fall samla sina serier från 70- och 80-talen i en inbunden praktutgåva. Det är mycket svärta, både bildligt och bokstavligt talat. De serier som ursprungligen publicerades i färg återges här i ”remastrad” färgläggning, hämtad från en tidigare reprint-utgåva från Dark Horse som är slut i tryck sedan länge. Det råder delade meningar om dagens färgläggningsmetoder, men personligen stör det mig inte alls. Den ligger på ungefär samma nivå som ett modernt nummer av svenska Fantomen.

Denna bok rekommenderas helhjärtat till den som gillar historiska äventyr och snygga tuschlinjer à la Fantomen och Karl Kämpe. Massor med korta, vältecknade serier av några av dåtidens och nutidens bästa tecknare.

Solomon Kane debuterade i serieform i Monsters Unleashed nr 1 (1973). Bild: Ralph Reese. © Cabinet