Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Seriefrämjandets seriepris Urhunden tar en "planeringspaus" till 2024, meddelar arbetsgruppen på Seriefrämjandets webbplats.

Urhundenpriset har delats ut av Seriefrämjandet sedan 1987 till årets originalsvenska respektive översatta seriebok. Med jämna mellanrum har man även delat ut Unghunden till personer som gjort extraordinära insatser för barn- och ungdomsserier.

På senare år har det riktats en del kritik mot priset och dess utformning. Det har till exempel framkommit önskemål om fler priskategorier med argument som ”samma typ av serier alltid vinner”. 2017 tillsattes en särskild arbetsgrupp med syftet att modernisera priset och 2018 togs Unghunden bort, med motiveringen att ”den svenska seriemarknaden för barn och ungdomsserier blivit så självgående att priset, såsom det är utformat, har spelat ut sin roll”.

Sedan dess har priset rullat på som vanligt, åtminstone utåt sett, med prisutdelningar som på senare år även livestreamats. Men nu har alltså arbetsgruppen tillkännagett att priset läggs på is och återkommer först 2024 efter en ”planeringspaus”. Läs hela pressmeddelandet här.