Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Kevin Conroy, röstskådespelaren som gestaltat Batman i flera tecknade TV-serier i ett kvarts sekel, har gått bort i cancer.

Homofobi i filmvärlden. Manus: Kevin Conroy. Bild: J. Bone. © DC Comics

Kevin Conroy föddes 1955 och flyttade till New York 1973 för att gå på kända scenskolan Juillard. Efter examen medverkade han i teateruppsättningar på Broadway och hankade sig fram på roller i TV-serier.

Conroy var homosexuell och har i en självbiografisk serie i antologin DC Pride (2022) berättat att han mött mycken öppen homofobi i filmvärlden i spåren av den stora AIDS-epidemin. Bland annat gick han miste om flera stora roller och fick glåpord kastade efter sig av kollegor.

Hans stora genombrott kom 1992 när han fick rollen som Batman i Batman: The Animated Series. Conroy har efteråt beskrivit att han lätt kunde identifiera sig med att ha en hemlig identitet och en svår barndom.

Hans distinkta, mörka stämma präglade den animerade versionen av Batman i många år. Mellan 1992 och 2018 medverkade Conroy i mer än 400 avsnitt av tecknade TV-serier som The New Batman Adventures, Batman Beyond och Justice League Unlimited samt TV-spelet Arkham Asylum. 2019 gjorde han till slut sin live action-debut som en grånad Batman i TV-serien Batwoman.

Kevin Conroy dog den 10 november 2022 i cancer. Han blev 66 år.

Mark Hamill, som gjorde rösten till den tecknade Jokern, hade följande kommentar i en pressrelease från DC Comics:

”Kevin was a brilliant actor. For several generations, he has been the definitive Batman. It was one of those perfect scenarios where they got the exact right guy for the exact right part, and the world was better for it. His rhythms and subtleties, tones and delivery – that all also helped inform my performance. He was the ideal partner – it was such a complementary, creative experience. I couldn’t have done it without him. He will always be my Batman.”

Kevin Conroy som en grånad Batman i Batwoman (2019). © DC Comics