Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fantomen: Mörkrets hjärta Fantomen: Mörkrets hjärta
Av: Manus: Claes Reimerthi
Bild: Joan Boix & Hans Lindahl
Översättning: Ulf Granberg
Omfång: 432 sidor
Format: 285 x 190 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: huvudsakligen i svartvitt
Utgivare: Egmont Comics
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9789176218501

Fantomen: Mörkrets hjärta

Böcker När Claes Reimerthi knöt ihop en massa myter – ny praktutgåva med Fantomen från Egmont.

När Claes Reimerthi dog 2021 miste vi en av våra viktigaste serieberättare. Under många år skrev han vanliga Fantomen-äventyr, han skrev 91:an, han skrev Gustaf Vasa och en massa andra serier. Han skrev många texter om serier. Vidare skrev han ett antal böcker.

Under åren 1994–96 arbetade Reimerthi, tillsammans med tecknaren Joan Boix, med det stora projektet Mörkrets hjärta, som nu samlats till en tjock bok. Detta är, förstås, Fantomen, men samtidigt är det ändå inte riktigt Fantomen. Man skulle kunna säga att Reimerthi här använde Fantomenfiguren för att berätta en egen historia i Da Vinci-kodens eller Indiana Jones-filmernas anda. En mängd myter från mänsklighetens historia vävs samman. Kanske kan man även jämföra med Ovidius Metamorfoser? Som bekant inkorporerade den romerske skalden, och bearbetade, nästan alla på den tiden kända myter i sitt epos.

Boix är en gammal spansk slitvarg som gjort mängder av kompetenta seriejobb under årens lopp: skräck, historiska äventyr, deckare och kärleksserier. Ades Media i Skellefteå har givit ut ett album med Boix serie Rodny, vagabonden och ett antologialbum med blandade korta serier inom diverse genrer. Ibland känns Joan Boix stil lite anonym, men i sina inspirerade stunder kan han få till väldigt eleganta och spännande bildlösningar.

Utöver den egentliga historien innehåller volymen även ett gammalt Hans Lindahl-äventyr från 1985, som får tjäna som en sorts upptakt eller prolog, samt en epilog bestående av ett antal Boix-sidor från 2008 som knyter ihop säcken.

Utdrag ur Fantomen: Mörkrets hjärta. Bild: Joan Boix. © KFS/Bulls/Story House Egmont