Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Brittiske serietecknaren Bill Tidy har gått bort. I Sverige var han mest känd för Fosdykesagan, en seriestripp som gått i såväl Sydsvenskan som i tidningar och album från Epix.

Bill Tidy, eller William Edward Tidy som han egentligen hette,  avled den 11 mars 2023. I svenska seriekretsar var han mest känd som serietecknare, men i sitt hemland Storbritannien var han även känd skämttecknare och medverkande i olika lekprogram på TV.

Tidy föddes 1933 och växte upp i Liverpool. Efter militärtjänstgöring jobbade han på reklambyrå och började få allt fler skämtteckningar publicerade i olika brittiska dagstidningar under 1950 och 1960-talet. Han var också med och grundade British Cartoonists’ Association 1958.

Han är kanske mest känd för sina dagsstrippserier The Cloggies (1967 –81) och The Fosdyke Saga (1971–84). Särskilt The Fosdyke Saga har blivit något av en kultserie och har även blivit teaterpjäs, radioteater och långfilm. I Sverige har serien publicerats under namnet Fosdykesagan i Sydsvenskan samt i tidningarna Epix, Pox och Elixir samt i eget album. Humorn har beskrivits som väldigt brittisk och blev egentligen ingen större publiksuccé i Sverige.

Bill Tidy har beskrivit behovet att teckna som något närmast tvångsmässigt och något som hjälpte honom att komma tillbaka efter en hjärnblödning för några år sedan. Han blev 89 år.

En längre artikel om Bill Tidy och Fosdykesagan publicerades i Bild & Bubbla nr 1/1983.