Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Scott Adams kontroversiella uttalanden blev till slut för mycket. Efter att Adams refererat till afroamerikaner som en ”hatgrupp”, valde en rad amerikanska tidningar och förlag att bryta samarbetet och droppa hans serie Dilbert.

Scott Adams skapade Dilbert 1989, en humorserie satt i kontorsmiljö som fick något av en kultstatus under 90-talet och publicerades i dagstidningar över hela världen. Serien kom även till Sverige, och Scott Adams tilldelades till och med Adamsonpriset 1996.

På senare år verkar det ha slunkit en del grodor ur munnen på Adams, vilket kulminerade i slutet av februari i år när han i ett YouTube-klipp refererade till afroamerikaner som en ”hatgrupp” och uppmanat vita att akta sig. Efter detta valde flera amerikanska dagstidningar att byta ut Dilbert på seriesidorna, vilket i sin tur ledde till att seriesyndikatet bröt samarbetet. Även förlagen har dragit öronen åt sig och bokutgivningar har lagts på is.

Den 14 mars tillkännagavs att Scott Adams fortsätter med webbserier på prenumerationstjänsten Locals, som ägs av videoplattformen Rumble.

Rumble säger sig vara ”immunt mot cancel-kulturen”. Adams säger i ett uttalande att han känner sig ”kreativt pånyttfödd” nu när han slipper konstnärliga begränsningar.