Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
© Tage Danielsson, Per Åhlin & SVT
  • Nyheter
Tecknaren bakom den folkkära Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har gått bort. Per Åhlin är en av Sveriges mest kända animatörer genom tiderna, men han inledde faktiskt sin bana som serietecknare.

Per Åhlin, en av våra mest folkkära illustratörer och filmtecknare, som han ser sig själv. © Per Åhlin

Många serieläsare är också förtjusta i tecknad film. Häromdagen nåddes Bild & Bubbla-redaktionen av den sorgliga nyheten att den svenske animatören Per Åhlin har gått ur tiden, 91 år gammal.

Han föddes 1931 i Hofors, växte upp i Växjö och fick som ung vuxen jobb på en reklambyrå i Malmö. Åhlin var självlärd som tecknare och hade innan jobbet som reklamtecknare provat på livet som frilansande serietecknare. Radioäventyr i trollskogen var en serie som publicerades i Röster i Radio 1949 och något år framåt. Till formen påminde den en hel del om Tom Puss.

Per Åhlin frilansade också som scenograf och regissör på teatrar i södra Sverige i några år innan han började göra tecknad film i trettioårsåldern.

Snart började han samarbeta med komikerparet Hasse & Tage och gjorde scenografi och korta animerade snuttar till deras produktioner. Kulmen på detta blev den folkkära TV-specialen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, som visats varje jul sedan 1975.

Andra filmer han gjort är Dunderklumpen (1974), Resan till Melonia (1989), Alfons Åberg (1978–1998) och Lilla Spöket Laban (2006–2009).

2004 slöts cirkeln, för då kom ännu en serie av Per Åhlin, den här gången i samarbete med Hasse Alfredsson. Grus, om en fiktiv familjs inblandning i världshistorien publicerades först i Dagens Nyheter och samlades sedan i en bok.

Ett första smakprov ur ”Grus, släkten som ändrade världen”. Just det här avsnittet (det tredje) handlar om Lucius Grus – soldat i kejsar Trajanus armé som på underliga vägar kom att påverka uppfinnandet av papperet i Kina. © Hans Alfredsson & Per Åhlin

2019 kom dokumentärfilmen I huvet på Per Åhlin, som finns att se på SVT Play. Där bjuds det även på smakprov från projekt som av olika skäl aldrig blev klara.

Per Åhlin avled den 1 maj 2023.

En längre intervju med Per Åhlin finns att läsa i Bild & Bubbla nr 161 (2/2003), varifrån vi även hämtat bildexemplen i artikeln.

Det var faktiskt såhär Pers professionella tecknarbana inleddes, med den Tom Puss-inspirerade bildserien ”Radioäventyr i trollskogen” i tidningen Röster i Radio 1949, © Per Åhlin