Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
@ Disney
  • Nyheter
Floridas guvernör Ron DeSantis anklagas nu för negativ särbehandling av Walt Disney Company sedan företaget protesterat mot delstatens antigaylagar.

Sedan Walt Disney Company etablerade sig i Orlando för över 50 år sedan har företaget blivit en gigantisk kassako för delstaten Florida. Disney står ensamt för cirka 75 000 arbetstillfällen och 50 miljoner turistbesök per år. Men nu ansätts alltså Disney av Floridas guvernör Ron DeSantis, som nyligen tillkännagav att han kandiderar till att bli republikanernas presidentkandidat, i konkurrens med Donald Trump.

Under DeSantis styre har Floridas lagstiftning rört sig i en konservativ riktning och guvernören har även förklarat krig mot ”wokeness”. Florida har bland annat förbjudit skolor att undervisa barn under 10 år om homosexualitet och könstillhörighet, den så kallade ”Don’t Say Gay”-lagen. Detta har lett till svartlistning av böcker i skolbiblioteken, och det jobbas även på en ny lag om att alla skolböcker ska granskas av censorer.

Disney, som på senare år intagit en allt mer inkluderande inställning, kritiserade därför lagen offentligt. DeSantis svarade då genom att straffa Disney. Han försökte sätta käppar i hjulet för koncernen på olika sätt och lär bland annat ha hotat bygga ett fängelse vägg i vägg med Disney World.

Disney svarade i april 2023 genom att stämma DeSantis för att ha försökt begränsa yttrandefriheten och missbrukat maktmedel för att straffa företaget.