Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Detalj ur Sjöcronas gata av Gunnar Krantz. © upphovsmannen.
  • Nyheter
”Sparat och gnetat har vi som håller på med tecknade serier gjort i alla tider och det har gett god utväxling på varenda krona”, skriver Gunnar Krantz i en debattartikel i Arbetet och föreslår en statlig grundfinansiering istället för fler åtstramningar.

I en debattartikel publicerad på Arbetets kultursidor (2023-09-06) skriver Gunnar Krantz, serietecknare och konstnärlig professor i visuell kommunikation vid Malmö universitet, om nedskärningar i kulturbudgetarna under lågkonjukturer. Under rubriken ”En gång till – vad fan får vi för pengarna?” ger Krantz en överblick över den svenska seriescenen, kulturpolitisk historia, våra internationellt mest kända serieskapare och de landvinningar som gjorts inom exempelvis film- och spelindustrin tack vare ”en förhöjd kunskap i att kommunicera i text och bild”.

Och allt detta har åstadkommits trots blygsamma (eller uteblivna) statliga stöd. ”Det är resultatet av hårt, ofta ideellt arbete och maximering av de små resurser som ändå gått att uppbringa”, menar Krantz. ”Sparat och gnetat har vi som håller på med tecknade serier gjort i alla tider och det har gett god utväxling på varenda krona.”

Krantz föreslår även att man istället för ytterligare nedskärningar borde prova att satsa på serierna istället med ”en substantiell grundfinansiering, förslagsvis motsvarande vad det kostar att producera en enda svensk långfilm”.

Läs hela debattartikeln här.