Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
I ett debattinlägg i på Sydsvenskans kultursidor argumenterar serieprofessorn Gunnar Krantz för inrättandet av ett serieinstitut i Malmö.

Gunnar Krantz var serietecknaren som en gång myntade beteckningen ”Seriestaden” på Malmö. Sedan dess har han varit kursansvarig för Serieskolan i Malmö, universitetslektor i Visuell kommunikation vid Göteborgs universitet och professor i Visuell kommunikation vid Malmö universitet, där han drivit högskolekurser i serieteckning.

I ett debattinlägg i på Sydsvenskans kultursidor (2024-02-28) argumenterar Gunnar Krantz för inrättandet av ett serieinstitut i Malmö för att samordna och stärka alla ideella initiativ:

”En tanke jag länge haft är att de tecknade serierna behöver ett Institut. Precis som filmen och barnboken grundade sina på 60-talet. Ett sammanhang där serietecknare, serieforskare, serieentusiaster och publik kunde mötas och fördjupa sig i kunskap och kritisk diskussion kring konstformen. En instans som kunde ta vara på den kreativitet och det nyskapande som finns kring tecknade serier i Sverige idag. Mycket av detta utgår från Malmö. ”Seriestaden” attraherar sedan 25 år tillbaka nya generationer serietecknare. Här finns något så unikt som möjligheten till en obruten bildningsgång i seriernas teori och praktik – från Kulturskola till doktorandstudier på universitet.”

Han pekar på att många resurser redan finns på plats, som exempelvis Malmö University Comics Hub, Seriearkivet, Serieskolan och Seriefrämjandet:

”Ett serieinstitut i Malmö skulle även kunna skapa samverkan med närliggande branscher (till exempel film- och spel) och därmed skapa både synergieffekter och kunskapsutbyte. Inte minst skulle serieinstitutet kunna fungera som företrädare för konstformen på nationell nivå.”

Hela artikeln kan läsas här.