Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
© Epix/upphovsmännen
  • Nyheter
Barnboken Socker i mjölken, utgiven av Epix och översatt av Göran Ribe, tilldelades nyligen Peter-Pan-priset.

Göran Ribe är mångårig medarbetare på Bild & Bubbla, så självklart vill vi då uppmärksamma att en bok som han har översatt tilldelats Peter Pan-priset 2024, ett pris som delas ut till ”en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden”. Boken i fråga heter Socker i mjölken och är en bilderbok av Thrity Umrigar och Khoa Le, utgiven av Epix, som på senare år kompletterat serieutgivningen med barnböcker.

Motiveringen lyder:

”Ett barn som flyttar till ett nytt land kan sakna mycket: sin familj, sina vänner, sina katter. I Thrity Umrigars och Khoa Les Socker i mjölken möter vi ett barn som förlamas av allt hon mist. En parsisk folksaga blir det som hjälper henne att ta steget ut i det nya landet. I ett hyllande av sagans kraft visas hur vackert något kan bli när vi räcker ut en hand, arbetar tillsammans och lär oss av varandra över nations- och kulturgränserna. Genom sin kombination av gammalt och nytt i både bild och text, väl översatt av Göran Ribe, och med ett budskap som behövs i vår oroliga samtid, är Socker i mjölken en värdig vinnare av Peter Pan priset.”

Bakom priset ligger IBBY Sverige, en organisation som ”arbetar för att sprida kännedom om svensk barnlitteratur utomlands och introducera utländsk barnlitteratur i Sverige genom IBBYs nätverk i drygt 80-tal länder.”