Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Ed Piskor är en hiphopare, i hjärtat såväl som till slädstilen. Foto: Selbymay. Licensieras enligt Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
  • Nyheter
Ed Piskor, serieskaparen bakom Hip Hop Family Tree, X-Men Grand Design och YouTube-kanalen Cartoonist Kayfabe, är avliden. Han tycks ha tagit sitt liv efter ett drev på internet.

© Ed Piskor

Alternativserieskaparen Piskor är kanske mest känd för Hip Hop Family Tree, en svit serieböcker som dokumenterar hiphopens historia. För denna serie vann han ett Eisner Award for Best Reality-Based Work 2015. Bland det mest kommersielal han gjort är X-Men: Grand Design, en miniserie som återger X-Mens hela fiktiva historia som utkom 2017–2018, och som gjordes i retrostil. Hans senast publicerade verk var Red Room (2021).

Sedan några år tillbaka har Ed Piskor även gjort den populära YouTube-kanalen Cartoonist Kayfabe tillsammans med Jim Rugg.

Det var i mars 2024 som de första anklagelserna om sexuella trakasserier från Piskors sida dök upp på internet. Först ut var en kvinna som hävdade att Piskor ”groomat” henne när hon var 17 år, följd av en kvinna som menade att Piskor velat ha sexuella tjänster i utbyte mot en professionella kontakt. Reaktionerna lät inte vänta på sig. En utställning med Piskors verk blev inställd och Jim Rugg avbröt det yrkesmässiga samarbetet kring Cartoonist Kayfabe.

Den 1 april publicerade Piskor ett avskedsbrev på Facebook, och mindre än ett dygn senare bekräftade hans syster att Piskor var död. I brevet avvisar Piskor anklagelserna, berättar att beskyllningarna gjort honom till en paria och redovisar hur han vill att hans eftermäle ska förvaltas. Ed Piskor blev 41 år gammal.

Bild & Bubbla publicerade en längre intervju med Ed Piskor i nummer 225 (4/2020).