Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Bild & Bubblas utsända har vimlat på releasefesten för mangaantologin Rosett. Och för första gången har vi ett filmreportage på hemsidan! Allt detta signerat Marcus Malinda Lindmark.

Den 25–26 maj var det återigen dags för Stockholms Internationella Seriefestival på Stockholms kulturhus. Där fanns som vanligt mycket att bevaka, men detta reportage kommer att fokusera på en enskild händelse, nämligen på seriesläppet Rosett, en ny mangaantologi om magiska flickor.

”Grejen är att det ska vara inspirerat av japanska seriemagasin”, säger Niki Hjort, en av tolv medverkande serietecknare i albumet. ”Vi ville dela med oss lite mer av mangakulturen här i väst, men valde att göra korta serier”, fortsätter hon.

Vi befinner oss på fjärde våningen i Stockholms Kulturhus. På våningen under pågår det olika scenframträdanden och försäljning av serier vid otaliga bokbord, så releasen av Rosett sker lite undangömt ovanför alla de andra aktiviteterna på festivalen.

Besökare på releasefesten för Rosett på SIS 2024. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Jag får syn på ett tjugotal personer som verkar ha hittat hit så här långt. I bakgrunden hörs det musik från olika japanska animerade filmer. Köper man boken på seriesläppet får man dessutom några färgglada klistermärken och en pin att sätta på kläderna. I ett av hörnen finns det också ett fotobås, där besökare kan låta sig fotograferas med rekvisita från seriealbumet. Jag lyckades fånga några av serieskaparna bakom albumet på bild, och inte sena att posera framför kameran var: Ulrika Balla, Niki Hjort, Anna Lundgren Widén, Nathalie Karlsson, Ray och Sofia Almqvist.

Serieskaparna som medverkar i Rosett: Ulrika Balla, Niki Hjort, Anna Lundgren Widén, Nathalie Karlsson, Ray och Sofia Almqvist. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Något som är lite annorlunda med den här serien är att varje kapitel har tryckts i en viss färg, till exempel rosa, lila eller orange.

”Gjorde det att den blev billigare att trycka då”, undrar jag i tron att de kanske använt tvåfärgstryck, ”eftersom ni bara använt en enda färg per kapitel?”

”Nej, dyrare”, svarar Hjort. ”Eftersom den inte var i svartvitt som japansk manga fick vi trycka i fyrfärg. Men det var värt det, den blev färgglad och fin.”

Baksidan av Rosett med de medverkande serieskaparna. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Hela albumet handlar om magiska flickor, alltså tjejer med magiska krafter, tolkade på olika sätt. Till exempel om vad som hände efter att de räddat världen. ”Många svenska mangatecknare har haft ett intresse för magiska flickor när de var yngre”, säger Hjort, som själv läste mycket manga när hon studerade japanska.

”Jag ville tidigt bli mangatecknare, men upplevde att den stilen inte är så populär bland svenska utgivare. Därför har vi gett ut Rosett själva. Just nu finns boken bara på mässor, men vi vill få ut den på bokförlag så småningom.”

Niki Hjort med Rosett i högsta hugg. Foto: Marcus Malinda Lindmark