Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Astonishing X-Men, tecknat av John Cassaday. © Marvel
  • Nyheter
Serietecknaren John Cassaday har hastigt avlidit, blott 52 år gammal. Mest känd var han för sina insatser på Planetary, Captain America, Astonishing X-Men och Star Wars.

John Cassaday 2015. Foto: Luigi Novi, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons.

John Cassadays stil karaktäriserades av realism och detaljrikedom, och han hade en särskild talang för att skapa volym och ytfinish på både människor och föremål – ofta med kol. Han föddes 1971 i Fort Worth, Texas och var självlärd som tecknare.

Innan Cassaday blev serieskapare gick han på filmskola och jobbade med TV-nyheter. Han debuterade som serieskapare 1994 hos independent-förlag som Caliber Comics, men uppmärksammades snart av både Dark Horse och Homage Comics där han gjorde Ghost respektive Desperadoes.

1997 gjorde han sina första jobb för Marvel och DC Comics, och sedan dess har det rullat på med en strid ström av serier och omslag från Cassadays penna. Och för svenska Egmont har han även gjort minst ett Fantomen-omslag. Många av hans projekt verkade löpa parallellt genom hela hans karriär.

Hans otvivelaktigt mest kända verk är scifi-serien Planetary, som han skapade 1998 tillsammans med Warren Ellis. Planetary utkom mellan 1999 och 2009, med ett uppehåll 2001–2003.

Samlingsvolym med Planetary, omslag av John Cassaday. © DC Comics

Tillsammans med Joss Whedon gjorde han den populära mutanttiteln Astonishing X-Men åren 2004–2008 (utgavs även i Sverige). Vid sidan av detta lyckades han även hinna med att teckna Je suis légion åt Les Humanoïdes Associés till manus av Fabien Nury. Och när Marvel Comics återfick licensen för Star Wars-serierna var det Cassaday som blev den första tecknaren på den reguljära månadstidningen 2015.

Utanför seriernas värld designade han även en del av kostymerna till filmatiseringen av Watchmen 2009. De sista åren var han Chief Creative Officer för Humanoids, som numera har sitt högkvarter i USA. Hos Humanoids sägs han ha jobbat i flera år på ett oavslutat eget projekt.

Det var i slutet av förra veckan som han lades in akut på sjukhus i New York, och på kvällen den 6 september dog han, blott 52 år gammal. Dödsorsaken är än så länge okänd.