Palimpsest
25 maj 2016 av Fredrik Strömberg BöckerPalimpsest är en självbiografisk serie om sökandet efter sitt ursprung som svensk adopterad från Korea. Sjöblom har tidigare gjort kortare serier och illustrerat barnböcker, men detta är hennes första längre serieroman.
Berättelsen är som en emotionellt laddad deckare, i vilken vi får följa Sjöbloms ofta tröstlösa arbete med att försöka reda ut alla lögner som serveras henne av myndigheter som vill undanhålla det faktum att hon som så många andra adopterade faktiskt inte var föräldralös, utan del av den omfattande adoptionsindustrin. Historien inleds då Sjöblom själv blir mamma, en process som återuppväcker alla undertryckta tankar om hennes biologiska föräldrar, och kulminerar i en resa tillbaka till Korea där hon kan intensifiera sökandet efter sin historia och till slut faktiskt får träffa sin biologiska mamma.
Trots alla de svårigheter och den emotionella utmattning som ofta drabbar huvudfiguren, presenteras historien med en positiv grundton som gör den möjlig att ta till sig. Samtidigt är boken fylld med fakta om adoptionsindustrin och är man inte insatt i denna fråga är boken en veritabel ögonöppnare.
Serien är tecknad i en gullig rund stil som kontrasterar till de ofta emotionellt tunga upplevelser som skildras och bilderna återges mot en bakgrund av gultonat papper, troligtvis som en visuell referens till titelns palimpsester, antika dokument där den ursprungliga texten har raderats och en ny skrivits över.
Det här är en av de bästa, starkaste och viktigaste svenska serieromanerna på mycket länge, i det att den ger en röst åt en grupp som ofta annars inte hörs i vårt samhälle. Det sämsta för huvudfiguren själv, och det bästa för oss läsare, är att boken har ett helt öppet slut. Allt som framkommer under Sjöbloms efterforskningar, inklusive mötet med den biologiska mamman, skapar bara fler frågor och det känns som om de kommer att behövas fler böcker innan vi är klara med den här berättelsen.