Den brokiga grupp rymdvarelser som kallas Guardians of the Galaxy skapades av Arnold Drake och Gene Colan i Marvel Super-Heroes nummer 18 (januari 1969). Den här versionen skiljer sig en hel del från den som biobesökarna just stiftat bekantskap med och utspelade sig i framtiden, i det 31:a århundradet för att vara exakt. Guardians of the Galaxy var en grupp överlevare – Major Vance Astro, Martinex, Charlie-27, Yondu, Starhawk, Aleta och Nikki – som förde ett gerillakrig för att skydda vårt solsystem från den främmande rasen Badoon. Kampen förde dem över tid och rum och Guardians träffade även på nutida superhjältar som Thor, Avengers, Thing med flera.
Guardians gjorde mest gästspel; först 1990 fick de en egen tidning skriven och tecknad av Jim Valentino. 62 nummer och en miniserie blev det innan nedläggningen 1995.
Det skulle dröja ända till 2008 innan serien fick sin moderna form. Efter rymdcrossovern »Annihilation: Conquest« lanserade författarna Dan Abnett och Andy Lanning tillsammans med tecknaren Paul Pelletier ett team i modern tid med liknande premisser. Medlemmarna hämtades från diverse obskyra scifi-serier: Star-Lord, Rocket Raccoon, Quasar, Adam Warlock, Gamora, Drax the Destroyer, Groot och Mantis.
Den nya tidningen överlevde i knappt två år, men när långfilmsplanerna blev kända fick tidningen en ny chans 2013, nu också med medlemmar som Iron Man, Captain Marvel och Angela (ja, Neil Gaimans skapelse från Todd McFarlanes serie »Spawn« huserar nu hos Marvel).
Att Marvel valde att göra film av Guardians kom som en överraskning för de flesta – det är knappast någon av Marvels mer populära serier. Däremot kan man spekulera över om Marvel, som rönt stora framgångar med sina superhjältefilmatiseringar på senare år, velat bredda sig genremässigt och fånga en bredare publik. Science fiction lär ju få ett rejält uppsving när de nya Star Wars-filmerna får premiär, men filmatiseringen får ändå ses som en vild chansning som gav utdelning.
Filmen hade premiär i augusti 2014 med manus och regi av James Gunn (»Scooby-Doo«, »Dawn of the Dead«). Hittills har den spelat in över 700 miljoner dollar globalt, och i USA är den årets mest inkomstbringande film och slog givna succéer som »The amazing Spider-Man 2« och »X-Men: Days of future past«.
Även soundtracket med 70- och 80-talslåtar har blivit populärt – så populärt att det åter placerade Björn Skifs på förstaplatsen på Billboard-listan. Det är i år 40 år sedan Blue Swede toppade den amerikanska listan med »Hooked on a feeling« första gången. Musik spelar en framträdande roll i filmen och Skifs-låten figurerar i såväl filmen som trailern.
Huvudpersonen i filmen är jordbon Peter Quill (spelad av charmige Chris Pratt) som rövas bort av rymdvarelser som barn. Som vuxen kallar han sig Star-Lord och försörjer sig som tjuv och äventyrare. Star-Lord skapades av Steve Englehart och Steve Gan 1976, men serien stod på sin höjdpunkt då den gjordes av Chris Claremont, John Byrne och Terry Austin. I filmen stjäl Star-Lord en mystisk sten och jagas av polis, prisjägare, superskurken Thanos och avfällingen Ronan the Accuser. Star-Lord hamnar i fängelse, men rymmer snart med en brokig skara interner: Gamora (Thanos styvdotter), Drax the Destroyer (ett gravallvarligt muskelberg), Groot (ett vandrande träd) och Rocket (en talande tvättbjörn). Därefter utbryter ett matinéäventyr av sällan skådat slag med storslagna effekter, starka personligheter och en god portion humor.
Kultförklarade Groot må förlåta, men filmens stora behållning är ändå den datoranimerade Rocket Raccoon. Denna ettriga tvättbjörn med raketskor och laserpistol skapades av 1976 av Bill Mantlo och Keith Giffen och har även figurerat i ett Hulk-avsnitt och en miniserie, allt skrivet av Mantlo.
Bill Mantlo slog igenom som serieförfattare på 1970-talet och är idag bäst ihågkommen för sina sejourer på »Rom«, »Spider-Man« och »Hulk«. (Mycket av detta har vi kunnat läsa även i Sverige.) Mantlo slutade skriva serier 1987 och arbetade som jurist fram till den smitningsolycka 1992 där han blev allvarligt hjärnskadad. Alltsedan dess har Mantlo levt på vårdhem och blivit föremål för flera insamlingar. 2014 hedrades han också med Bill Finger Award, som delas ut till »bortglömda« serieskapare.
När nyheterna om filmen läckte ut kom mången syrlig kommentar om Mantlos situation, men enligt brodern Michael Mantlo har Marvel/Disney varit »exceptionellt generösa«. Och innan filmen fick premiär ordnade Marvel en förhandsvisning för Bill Mantlo, som enligt brodern gav filmen två tummar upp, log brett och grät en glädjetår eller två.
Även andra berörda serieskapare, bland dem Abnett och Lanning, uppges vara nöjda och glada. Så här sade Keith Giffen, medskapare till Rocket Raccoon: »Det här är som ›Star Wars‹, sci-fi med humor. Enligt min åsikt är det här är den bästa Marvel-filmen någonsin. Och det skulle jag ha sagt även om jag inte haft med den att göra.«