Generic filters
Exact matches only

Fakta

Boltzius: en opera i två akter – libretto och kommentarer till demoversionen Boltzius: en opera i två akter – libretto och kommentarer till demoversionen
Av: David Liljemark
Omfång: 118 sidor
Format: 234 x 167 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Galago
Utgivningsår: 2024
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Övrigt (skämtteckningar, blandverk, bilderböcker)
ISBN: 9789179455774

Boltzius: en opera i två akter – libretto och kommentarer till demoversionen

Böcker | Recensioner Galakväll på operan?

Konstarterna opera och serier påminner om varandra. Berättandet (eller framförandet) i serien sker omväxlande med bilder, med ord eller med ord och bild i samspel. I operan genom samspel av sång, musik och skådespeleri. För några veckor sedan var jag på en uppsättning av Lucia di Lammermoor (Donizetti), en opera baserad på en av Walter Scotts romaner. Första gången jag stötte på David Liljemark var när vi båda var litteraturvetare 1996 och han skulle vara opponent på min uppsats om Walter Scott.

2009 gav Liljemark ut ett seriealbum som hette Boltzius (historien hade ursprungligen följetongspublicerats i Galago 2004–2007). Nu kommer operan. Men det var inte sant, för däremellan kommer fasta. Eller rättare sagt: en volym med extramaterial om Boltzius (2013). Och vem var då denne Boltzius? Fredrik August Boltzius (1836–1910) var en avlägsen släkting till Liljemark, som påstod sig kunna bota folk med Guds hjälp.

Detta är alltså inte ett seriealbum! Detta är librettot till operan. Nästa år ska Bild & Bubbla byta namn till Bubbel & Belcanto. En demoversion av hela musikverket ligger på Youtube. Liljemark agerar, sjunger och spelar. Kanske är detta en Mölna-Elegi på värmländska.