Generic filters
Exact matches only

Med hjälp av en serienovell vill Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) få unga att börja reflektera över och diskutera sexuella övergrepp.

Tillsammans med illustratören Matilda Ruta har centrumet tagit fram ”Första helgen i juni” som lanseras under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I serien får läsaren följa gymnasietjejen Sara och händelserna innan hon efter en fest blir våldtagen av en kille hon nyligen träffat. Slutet på berättelsen är öppet och lämnar plats för egna funderingar.

– Våldtäkter är ett stort och allvarligt samhällsproblem, men samtidigt svårt att prata om för många. Vi hoppas att serieboken ska öka förståelsen för hur en våldtäkt kan gå till, och göra det lättare att diskutera gränser och respekt. Det är också viktigt att veta att det finns hjälp att få, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid.

”Första helgen i juni” är resultatet av ett samarbete mellan NCK och Konstfack, och Matilda Ruta skrev och tecknade serien under sitt sista år vid masterutbildningen på institutionen för grafisk design och illustration. Boken riktar sig framför allt till yngre personer, men också till vuxna som kommer i kontakt med unga.

– Jag vill inte spä på myten om vilka killar som våldtar och vilka tjejer som blir våldtagna. Jag vill berätta en historia om en vanlig tjej som gör alla ”fel”, som i en domstol kan användas emot henne. Jag vill säga att trots att hon har druckit och visar sig intresserad av killen på olika sätt, och trots att han är en vanlig schyst kille som hon till och med är bekant med, har han inte rätt att ha sex med henne mot hennes vilja, säger Matilda Ruta.

”Första helgen i juni” delas ut gratis på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och kommer att skickas ut till ungdomsmottagningar under hösten. Den går också att beställa kostnadsfritt från Nationellt centrum för kvinnofrid.

Beskrivningen är hämtad från utgivarens hemsida.