Vad är det som får helt vanliga människor att begå vad de flesta av
oss betraktar som vansinniga handlingar? Vad händer med vårt besluts-fattande när vi går från att befinna oss i ett relativt tryggt samhälle till en apokalypskontext? Vårt beslutsfattande styrs förenklat av två olika system. Det ena kan vi kalla för reptilhjärnan och det andra för det kortikala systemet. Det är det kortikala systemet som gör att vi kan tänka strategiskt, långsiktigt och göra upp planer inför framtiden. Men när vi är stressade och befinner oss i extrema situationer är det reptilhjärnan som styr. Karaktärsdragen hos huvudpersonerna i The Walking Dead har förändrats enormt om man jämför de första volymerna med de senare. Om man analyserar Ricks beteende kan vi se att han agerar relativt rationellt
och eftertänksamt i början av serien. Men ju längre in i berättelsen
vi kommer desto mer kortsiktig, impulsiv och egoistisk blir han …
– – –
Ur Katarina Gospics förord till denna trettonde samlings-volym med den hyllade serien The Walking Dead – förlagan till tv-succén med samma namn. Katarina Gospic är hjärnforskare och författare.
Det som är så episkt med The Walking Dead är inte zombiehotet i sig, utan skildringen av ett samhälles materiella, känslomässiga och moraliska förfall.
Johan Karlsson, Blekinge Läns Tidning
Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.