Den 21 augusti gick Världens längsta bokbord, och därmed även delarrangemanget Seriegatan, av stapeln i centrala Stockholm. Bild & Bubblas utsände David Haglund dokumenterade dagen och tog en pratstund med några av de medverkande.
Kulturfestivalen i Stockholm avslutas varje år med Världens längsta bokbord, där förlag, antikvariat, föreningar och litterära sällskap erbjuds ställa upp bokbord längs Drottninggatan. Det var 2008 som Bror Hellman (aktiv inom NAFS(k) och Seriefrämjandet Stockholm, f.n. ordförande i den senare) fick idén att ordna en seriedel under bokbordet, ett initiativ som senare samma år förverkligades av Serietekets dåvarande chef Kristiina Kolehmainen i samarbete med Seriefrämjandets lokalförening. Sedan dess har arrangemanget blivit en återkommande punkt och en självklar träffpunkt för serieintresserade.
Den 21 augusti 2016 var vädergudarna inte direkt på sitt bästa humör med växlande molnighet och spridda regnskurar som följd. Detta var dock inget som hindrade den tappra skara som medverkade i årets upplagan av Seriegatan. Med ett enda undantag dök alla anmälda upp och sedan härdade ut med paraplyer, regnställ och täckplast över böcker och tidningar.
Det stora dragplåstret var utan tvivel Serietekets utrangerade serieböcker, som blev billigare ju längre dagen led. Bland de mer kommersiella aktörerna fanns Cobolt förlag och gänget bakom Hög av serier/Prempa.nu, som i huvudsak sålde nya serier. Cobolt hade med sig några nyheter i form av den andra samlingsvolymen av Yoko Tsuno, Marsupilami: Vit magi och Vitliv, det första svenska originalalbumet från förlaget, som i huvudsak annars inriktat sig på översatta utgåvor av fransk-belgiska serier. I anslutning till Cobolts bord kunde man även träffa Katarina Lindahl, välkänd serietextare som berättade att hon inte bara textade med sin egen still utan ofta försökte efterhärma originaltextningens karaktär – imponerande!
De mindre förlagen representerades bland annat av Ola Forssblad från Home Made Comics. En längre intervju med Ola (och Per Myrhill) kommer i Bild & Bubbla nummer 209, årets sista nummer.
Håkan Storsaeter är en av redaktörerna för Svenska Superserier, en superhjältetidning som utkommit mer eller mindre regelbundet sedan 2004. Senaste numret utkom 2014, men förhoppningsvis är det snart ett nytt nummer på gång, berättar Håkan. Tills dess finns det gott om baknummer att fördjupa sig i.
Det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget representerades av Jenny Hannula och Mikael Hansén Goobar, som hade med sig både egna och andras fanzin. Dotterbolaget har lokalavdelningar i på flera ställen i Sverige, även i Stockholm sedan några år tillbaka.
Serieföreningarna representerades av Seriefrämjandet och ankisterna i NAFS(k). De sistnämnda sålde sin egen medlemsskrift, medan SeF sålde Bild & Bubbla och andra trycksaker från föreningen. Det hett efterlängtade andra boken från Svenskt Seriearkiv sålde mycket bra! Dessutom anordnade Ola Hammarlund som så många gånger förr en serievandring på Stockholms gator med god uppslutning.