:
avatar
Svenska Tecknare varnar för Egmonts frilansavtal

Tidigare i år gick Svenska Tecknare ut och varnade sina medlemmar från att skriva på ett oskäligt frilansavtal från Bonnier Tidskrifter. Nu varnar man igen, men den här gången för Sveriges största serieutgivare Egmont.

I ett pressmeddelande daterat 7 november 2016 avråder branschorganisationen Svenska Tecknare (ST) sina  medlemmar från att skriva under det nya frilansavtalet från Egmont.

Redan för några veckor varnade Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Journalistförbundet och Bildleverantörernas Förening för avtalet, och de efterföljande förhandlingarna har strandat eftersom Egmont enligt ST vägrat genomföra några som helst avtalsändringar. Kritiken riktar sig huvudsakligen mot att upphovsmannen måste ge upp sin upphovsrätt för alltid på alla plattformar, att Egmont får återanvända materialet fritt och till och med överlåta det till annat företag i koncernen. Ingen ersättning ska heller utgå vid återanvändning.

Avtalet gäller såväl teckningar som fotografier och texter.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nyheter, Senaste and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera