avatar
Bitch Planet Volume 1: Extraordinary Machine

Omslag till samlingsvolymen med Bitch Planet.

Bitch Planet – en feministisk serie som ger mersmak och rekommenderas till fans av Orange is the New Black och The Handmaid’s Tale.

Kelly Sue DeConnick är en uttalat feministisk författare, och Bitch Planet är en minst lika stark skildring som Margaret Atwoods roman The Handmaid’s Tale (numera en uppmärksammad TV-serie). I framtiden förpassas alla kvinnor som inte passar in i mallen –kriminella, feminister, överviktiga eller kvinnor vars män har tröttnat på dem –till en fängelseplanet som fått öknamnet ”Bitch Planet”.

I denna patriarkala dystopi finns tillämpas romarnas klassiska taktik med att ge folket bröd och skådespel för att hålla dem på mattan. I framtiden finns en sorts brutala gladiatorspel som sänds på TV, och plötsligt får någon den briljanta idén att låta de dömda kvinnorna från Bitch Planet ställa upp med ett lag. För kvinnor har väl ändå ingen chans …?

Det här är förbaskat bra gjort och sällsynt engagerande. Precis som i TV-serierna Kvinnofängelset eller Orange is the New Black är det interaktionen mellan fångarna som är det intressanta, särskilt då i en hård miljö där lojaliteter sätts på prov och människor gör saker de annars aldrig skulle göra.

Berättartekniskt är det välgjort och De Landros teckningar är mycket tydliga med uttrycksfulla ansikten. Ett extra plus också för den sida med fejkade annonser som finns i slutet på varje avsnitt och som hjälper till att slå an tonen för denna patriarkala värld. Och så finns det också ett intressant diskussionsunderlag längst bak i boken.

Det här ger mersmak och jag ska snarast försöka komma över nästa volym!

David Haglund

Comments are closed.