Corto Maltese: The Golden House of Samarkand

GoldenHouseSamarkand omslag

Corto Maltese på äventyr bland de uzbekiska bergen.

Tillsammans med en grekisk seglare som heter Narcissus (bror till en kvinna som heter Kassandra) färdas Corto Maltese denna gång till mytomspunna trakter präglade av dramatisk historia. Kyros II, Alexander den store, Timor Lenk, ryssarna. Det är enorma avstånd som tillryggaläggs. Någonstans i fjärran skymtar det gyllene Samarkand.

Som vanligt letar Corto Maltese efter en skatt. Hans opålitlige vän Rasputin sitter fängslad. Ibland dyker den fängslade Rasputin upp i Corto Malteses drömmar. Det är lite som i Tintin i Tibet, när Tchang dyker upp i Tintins drömmar. Kanske är Corto Maltese nära släkt med Tintin? I ett annat album, det där Corto var i Venedig, fick ett hemligt sällskap med maskerade medlemmar mig att tänka på ligan i Faraos cigarrer.

I den här historien träffar Corto på teaterfolk, turkiska soldater, ryska soldater, engelska soldater och diverse rebeller och frihetskämpar. Han träffar även på sin dubbelgångare. Många dör.

Detta album har aldrig givits ut på svenska, men det har givits ut på en massa andra språk. Nu ges det ut på engelska av amerikanska IDW.

Detta album lider lite av att det kom som nästa långalbum efter Corto Maltese i Sibirien. Det anstränger sig alldeles för mycket för att vara Sibiren II, vilket det inte är. Egentligen är det nog rätt bra.

Utdrag ur The Golden House of Samarkand av Hugo Pratt.

Utdrag ur The Golden House of Samarkand av Hugo Pratt.

Jan Hoff

Comments are closed.