Pisket del 3: Medborgare

pisket_medborgare_omslag

Hård serie om det hårda livet i Christiania.

Christiania, Köpenhamn. Under min uppväxt var platsen mytologiserad. Någon idealiserade den anarkistiska fristaden. Knarkromantisk utopi, tyckte någon annan. Ett tillhåll för beväpnade mc-gäng, enligt en tredje källa. Det som främst slår mig som utomstående/turist är vilken sorglig och solkig plats det är. 1986: tandlösa grönlänningar och stora halvvilda hundar. 2017 ser allt precis likadant ut. Tiden står stilla, bara brännässlorna växer. Drogerna och kriminaliteten finns där, förstås. Sånt där sociologiskt som jag är för dåligt insatt i för att kunna tillföra någon meningsfull reflektion om.

Om denna plats och om livet här handlar Medborgare av Halfdan Pisket. Han vet vad han talar om, för seriealbumet bygger på faderns berättelser om tiden som droghandlare i Christiania. Detta album är del 3 i en trilogi; de tidigare delarna heter Desertör och Kackerlacka och handlar om hur fadern lämnade Turkiet för ett liv i Danmark. (Dessa album recenserades av Nicolas Krizan i Bild & Bubbla nummer 212).

Det är en hård tillvaro som skildras, ett liv präglat av våld, missbruk och utanförskap. I den här världen finns det inte utrymme för någon humor eller glädje. Långa partier, ibland många sidor i följd, är helt textlösa. Man fattar inte alltid vad som händer, men det gör antagligen inte Piskets pappa och hans polare heller helt och fullt. Pisket tecknar ganska snyggt. Lättavlästa svartvita bilder. Mer konstnärligt än realistiskt.

Utdrag ur Halfdans Piskets Medborgare. Copyright upphovsmannen/förlaget.

Utdrag ur Halfdans Piskets Medborgare. Copyright upphovsmannen/förlaget.

Jan Hoff

Comments are closed.