avatar
Undertaker nr 1: Guldätaren

undertaker nr 1 omslag

Ny västernserie från Albumförlaget, betydligt lättsammare än Bouncer.

Undertaker är en hårdkokt västernserie med en skruvad humoristisk ådra som ursprungligen publicerades i Fantomen innan den samlades i en albumutgåva av Albumförlaget häromåret. Författaren Xavier Dorison är troligen inte helt obekant för svenska läsare – han ligger även bakom historiska serier som Det tredje testamentet (även den från Albumförlaget) och Long John Silver (även den publicerad i Fantomen).

Tecknaren Ralph Meyer är dock en ny bekantskap för i alla fall mig. Jag måste säga att hans stil tilltalar mig. Som i alla franska/belgiska västernserier är teckningsstilen klart inspirerad av den store mästaren Jean Giraud (Blueberry), men jag tycker mig även se drag av Dave Gibbons (Watchmen) i de uttrycksfulla ansiktena.

I volym ett får vi stifta bekantskap med begravningsentreprenören Jonas Crow, som anlitas för att begrava en rik man som ännu inte är död. Diverse förvecklingar tillstöter med våldsamheter som följd. Det händer saker hela tiden i Undertaker. Det är finurligt, modernt och underhållande. En betydligt lättsammare serie än förlagets andra stora västernepos Bouncer.

David Haglund

Comments are closed.